Activitatea economică din zona euro a rămas la un nivel solid, în ciuda inflației și a problemelor de aprovizionare – analiză Markit

Activitatea economică în zona euro a rămas la un nivel solid luna trecută, dar a fost îngrădită de perturbările din lanţurile de aprovizionare şi de problemele logistice care au dus la majorarea costurilor de producţie, arată datele publicate marţi de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 02 nov. 2021, 21:29
Activitatea economică din zona euro a rămas la un nivel solid, în ciuda inflației și a problemelor de aprovizionare - analiză Markit

Întreruperile provocate de pandemia de coronavirus, alături de lipsa şoferilor de tir, au dus la un deficit de producţie, fabricile confruntându-se cu lipsa materiilor prime necesare.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 58,3 puncte în octombrie, de la 58,6 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai redus nivel al indicatorului din ultimele opt luni.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Indicele care măsoară producţia, perceput ca un indicator al viabilităţii economiei, a scăzut la 53,3 puncte în octombrie, de la 55,6 puncte luna precedentă. Este cel mai redus nivel al indicatorului din iunie 2020.

„Per ansamblu, cererea rămâne extrem de solidă, ceea ce este un semn pozitiv. Dar deficitul de producţie şi problemele de transport continuă să afecteze industria, iar aceste probleme se vor menţine în viitorul apropiat”, a apreciat Bert Colijn de la ING.

Perturbările din lanţurile de aprovizionare şi creşterea inflaţiei au afectat fabricile din Franţa, Germania şi Spania, în timp ce uzinele din Italia au înregistrat o creştere solidă, consemnând cel mai solid avans din iunie.

„Există presiuni semnificative privind creşterea costurilor de producţie, iar în timp acestea vor duce probabil la preţuri ridicate pentru consumatori”, a avertizat Andrew Kenningham de la Capital Economics.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut că puseul inflaţionist din Europa va dura mai mult decât preconiza iniţial BCE, dar, cu toate acestea, condiţiile favorabile de finanţare create de politica monetară ultra-relaxată a BCE sunt încă esenţiale pentru revenirea economiei zonei euro din pandemia de COVID-19.

„Chiar dacă actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult decât se preconiza, ne aşteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor”, a declarat Lagarde în conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE.

Lagarde a subliniat că principalii factori care stimulează inflaţia sunt preţurile la energie, creşterea cererii legată de redeschiderea economiei şi efectele reducerii TVA în Germania.

„Ne aşteptăm ca aceşti factori să se atenueze pe parcursul anului următor”, a spus Christine Lagarde.

Luna trecută, rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la 3,4% şi potrivit unor estimări preliminare a continuat să urce până la 3,7% în octombrie. Aceasta a ridicat unele semne de întrebare cu privire la cât de adecvată este politica BCE privind achiziţii mari de obligaţiuni şi dobânzi negative la depozite.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...