Activitatea economică în zona euro, la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni – Markit

Producţia şi serviciile din zona euro au scăzut în noiembrie la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, confirmând temerile că economia regiunii s-ar putea contracta din nou, transmit CNBC şi Reuters.
Economica.net - mie, 03 dec. 2014, 12:14
Activitatea economică în zona euro, la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni - Markit

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în noiembrie la 51,1 puncte, de la 52,1 puncte în luna precedentă, potrivit datelor companiei de analize financiare Markit publicate miercuri. Estimarea preliminară a Markit arăta că în noiembrie indicatorul PMI s-a situat la 51,4 puncte, scrie Agerpres.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte reflectă o contractare a economiei.

‘Zona euro este în grafic pentru a înregistra o creştere economică de doar 0,1% în trimestrul patru din 2014, sporind probabilitatea ca stagnarea să se transforme în recesiune în primele luni din 2015, dacă cererea nu arată semne de redresare’, a avertizat Chris Williamson, economist în cadrul Markit.

Analiştii se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să înregistreze o creştere de 0,2% în trimestrul trei şi de 0,3% în ultimele trei luni din 2014.

‘Datele arată că deciziile de politică monetară anunţate deja nu au avut impactul estimat asupra majorării încrederii consumatorilor şi a redresării economiei zonei euro şi probabil sunt necesare măsuri mai agresive, care trebuie implementate rapid, pentru a se evita o nouă recesiune’, a afirmat Williamson.

Şi preşedintele BCE, Mario Draghi, a apreciat săptămâna trecută că ‘perspectivele economice ale zonei euro sunt afectate de o serie de riscuri, iar redresarea va fi probabil încetinită de nivelul ridicat al şomajului şi de ajustări necesare ale bilanţului’.

‘Inflaţia în zona euro rămâne la un nivel extrem de scăzut şi ne confruntăm în continuare cu un nivel redus al creditării’, a spus el.

Acesta a adăugat că se aşteaptă la o redresare moderată a zonei euro în următorii ani, în urma măsurilor de politică monetară adoptate de BCE, a îmbunătăţirii condiţiilor financiare şi a progreselor înregistrate în implementarea reformelor structurale şi a consolidării fiscale.

Comentariile lui Mario Draghi vin pe fondul speculaţiilor privind posibilitatea ca BCE să anunţe achiziţii de obligaţiuni suverane – aşa numitele măsuri de relaxare cantitativă (QE) – care au fost adoptate şi în SUA, pentru a stimula economia zonei euro. Luna trecută, BCE a început să cumpere obligaţiuni ipotecare – primul pas al programului menit să extindă bilanţul său cu până la 1.000 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari). În timp ce BCE se lupta cu inflaţia scăzută în zona euro, a adoptat şi un program de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active pentru a revitaliza piaţa de obligaţiuni, oferind companiilor o alternativă la finanţarea bancară.

PIB-ul zonei euro a crescut în trimestrul trei cu 0,2%, în timp ce Germania, cea mai mare economie a regiunii, a înregistrat un avans de doar 0,1%, evitând intrarea în recesiune.

Rata inflaţiei în zona euro – care s-a situat în noiembrie la 0,3% – ‘ar urma să rămână la actualul nivel scăzut în următoarele luni, înainte de a înregistra o creştere graduală în 2015 şi 2016’, a apreciat preşedintele BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...