‘Federaţia ACUE salută decizia Guvernului de a nu creşte preţul en-gros al gazelor de producţie internă şi pe cea de menţinere a preţurilor reglementate pentru clienţii non-casnici, considerând că astfel se răspunde nevoilor economiei’, se menţionează într-un comunicat al ACUE remis, joi, AGERPRES.
Potrivit reprezentanţilor companiilor de utilităţi, o nouă majorare a preţului en-gros al gazelor naturale de producţie internă ar fi agravat problemele companiilor comerciale şi din industrie şi ar fi dus la creşteri de preţuri finale mai însemnat.
‘Eventuala eliminare a tarifului reglementat pentru consumatorii non-casnici începând de la 1 iulie 2014, aşa cum s-a discutat în spaţiul public, în lipsa unor soluţii alternative viabile, ar fi afectat grav aproximativ 170.000 de firme româneşti, care au un consum de gaz anual de circa 20 TWh’, subliniază reprezentanţii ACUE.
Federaţia ACUE a atras, recent, atenţia autorităţilor asupra necesităţii de adoptare, într-un termen cât mai scurt, a unor decizii legislative şi de reglementare pentru a se evita deteriorarea competitivităţii economice a României. Printre acestea se numără nevoia de dezvoltare a unei pieţe en-gros centralizate lichide, capabilă să livreze produse şi să ofere condiţii care să îndeplinească aşteptările clienţilor, precum şi a tuturor instrumentelor de piaţă necesare, în vederea dezvoltării ofertelor alternative.
‘În cazul altor câteva ţări, s-a constatat deja că o tranziţie haotică de la un sistem reglementat la unul bazat pe piaţă a creat un climat de neîncredere şi a avut un impact negativ asupra imaginii guvernelor, autorităţilor şi operatorilor din piaţă. Pentru evitarea acestui tip de situaţii, Federaţia ACUE, aflată într-un proces constant de consultare cu autorităţile, susţine publicarea unui act normativ pentru implementarea unui calendar de dereglementare suportabil, care să permită o tranziţie lină şi elaborată a consumatorilor către o piaţă negociată, cel mai devreme până în luna aprilie 2016. În această perioadă, alături de dezvoltarea pieţei libere şi a instrumentelor aferente, va fi necesară continuarea existenţei preţurilor reglementate pentru categoriile de consumatori afectaţi, cu scopul de a reflecta un preţ corect al gazelor de producţie internă, iar volumele gazelor de import necesare să fie alocate în costuri într-un mod obiectiv şi echilibrat’, se mai spune în comunicat.
De asemenea, Federaţia ACUE susţine necesitatea ca procesul de dereglementare să fie însoţit de o campanie de informare a consumatorilor pentru a fi ajutaţi să înţeleagă care le sunt drepturile şi care sunt paşii de urmat. Acest lucru se poate face prin publicarea de informaţii practice şi utile, explicând eliminarea treptată a preţurilor reglementate pe un website instituţional gestionat de Departamentul pentru Energie împreună cu ANRE.
Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE numără circa 25 de membri, între care grupuri puternice din sectorul energetic, respectiv E.ON România, GDF SUEZ Energy România, Distrigaz Sud Reţele, ENEL România, CEZ România, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, care angajează, în total, peste 20.000 de angajaţi şi au o cifră de afaceri anuală estimată la peste 4 miliarde de euro.