Cele mai importante evenimente imobiliare din 2015

Piaţa imobiliară de anul acesta a fost puternic marcată de tranzacţiile din sectorul logistic. Dacă în anii trecuţi se tranzacţionau mai mult clădiri de birouri şi malluri, 2015 a fost martorul unei schimbări.
Andrada Ghira - vin, 25 dec. 2015, 20:22
Cele mai importante evenimente imobiliare din 2015

Cel mai activ jucător din segmentul spaţiilor logistice şi industriale a fost compania cu capital olandez CTP, care a cumpărat cinci parcuri comerciale generatoare de venituri şi mai multe terenuri. Iinvestiţiile depăşesc 150 de milioane de euro.

Cea mai notabilă tranzacţie, anunţată în premieră de ECONOMICA.NET este cea de preluare a parcului industrial Bucharest West de la Portland Trust pentru peste 80 de milioane de euro. Cu achiziţiile de anul acesta, CTP a ajuns cel mai mare proprietar de spaţii logistice din România.

Balckstone a revenit pe piaţa imobiliară 

Cel mai mare fond privat de investiţii din lume, Blackstone, a revenit pe piaţa imobiliară din România prin achiziţia întregului portofoliu de proprietăţi logistice deţinut de austriecii de la Immofinanz, într-o tranzacţie ce depăşeşte 500 de milioane de euro. Tranzacția include toate cele 36 de proprietăți logistice finalizate, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 1 milion mp, localizate cu precădere în Germania (24 proprietăți), dar și în Ungaria (5), România (3), Polonia (2), Slovacia (1) și Rusia (1).

Anterior, Blackstone a deţinut Valad Europe, cu active şi pe piaţa din România. Portofoliul Valad Europe a fost vândut unui alt fondului australian Cromwell.

Divizia grupului Inter IKEA a început lucrările la proiectele imobiliare din România

Vastint România, a început anul acesta lucrările de construcţie la proiectul imobiliar pe terenul cumpărat în urmă cu cinci ani de la Timpuri Noi. În primă fază, Vastint construieşte trei clădiri de birouri cu înălțimi de șapte și 10 etaje, cu o suprafață închiriabilă 50.000 de mp. În total, întregul proiectul va avea 100.000 mp închiriabili, de spații de birouri moderne, clasa A și spații comerciale, din care  33.000 mp sunt deja în construcție. În plus, proiectul va cuprinde şi blocuri de apartamente, cu o suprafaţă totală de 50.000 mp. Inaugurarea pentru primele două clădiri o planificăm pentru primul trimestru din 2017.

Cea mai scumpă clădire de birouri vândută

Cea mai importantă tranzacţie cu clădri de birouri a fost realizată de fondul german GLL, care deţine clădirea Charles de Gaulle Plaza din Bucureşti. GLL a cumpărat pentru circa 100 de milioane de euro clădirea de birouri Floreasca Park, deţinută de Portland Trust. Nemţii nu s-au oprit aici şi au mai dat 27 de milioane de euro pe o clădire deţinută de fondul cipriot Bluehouse. 

Cea mai mare tranzacţie din retail 

În piaţa de retaill, cea mai importantă tranzacţie a fost bifată de sud-africanii de la NEPI, care au dat 86 de milioane de euro pentru Iris Titan Shopping Center. Proiectul are o suprafaţă de aproape 44.730 de mp şi are ca ancoră magazinul Auchan Titan, considerat a fi cel mai bun al reţelei franceze de pe piaţa locală. 

Concurenţă pe terenul Spicul 

După ce compania Forte Partners a anunţat că va începe anul viitor lucrările de construcţie la un proiect de birouri pe terenul fostei fabrici Spicul din zona Orhideea, o investiţie totală de 85 de milioane de euro, a venit rândul austriecilor de la CA Immo să sape fundaţia la turnurile Orhideea Towers, care se ridică pe o altă parcelă ce face parte tot din fosta fabrică Spicul.

Orhideea Towers este amplasat în zona de centru-vest a Bucureştiului, în apropiere de stația de metrou Grozăvești și va absorbi o investiție totală de 75 de milioane de euro.

Dezvoltatorii Parklake au obţinut finanţare 

Unul dintre cele mai scump malluri din Capital, care necesită o investiţie de 180 de milioane de euro, s va deschide anul viitor. Dezvoltatorii Sonae Sierra şi Caelum Development, care ridică mallul Parklake din parcul Titan din Capitală, au obţinut finanţarea din partea băncilor. Este vorba de un credit în valoare de până la 83 de milioane de euro de la băncile OTP Bank Ungaria, Hypo Noe Gruppe Bank din Austria şi OTP Bank România

Un tânăr de 31 de ani, la cârma celui mai mare dezvoltator imobiliar 

Alex Morar, 31 ani, a fost numit în funcţia de CEO al fondului de investiţii sud-african NEPI, listat pe bursa de la București, după ce unul dintre fondatori, Martin Slabbert, a renuţat la această poziţie. 

Iulian Dascălu anunţă un proiect de 260 de milioane de euro la Timişoara 

Iulius Management Center, controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu, va investi peste 220 milioane de euro într-un proiect multifuncţional de regenerare urbană la Timişoara, pe modelul deja aplicat la Iaşi cu proiectul Palas, unde investiţia s-a ridicat la 260 de milioane de euro. 

AFI a cumpărat terenul Hidromecanica din Braşov de la Cora

AFI Europe România a anunţat semnarea contractului de cumpărare a terenului de 40.000 mp din centrul orașului Brașov, unde plănuiește să dezvolte un centru comercial și un proiect de birouri, ambele urmând să fie deschise în octombrie 2017.

Terenul a aparţinut Hidromecanica şi a fost cumpărat în 2010, la licitaţie, de către retailerul Cora pentru suma de 13 milioane de euro. Retailerul a vrut să dezvolte o reţea de centre comerciale, însă eşecul mallului de la Constanţa i-a determinat să renunţe la planuri şi au căutat partenere pentru acest proeict. AFI Europe nu a făcut publică valoarea tranzacţiei. Dezvoltatorul va construi un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 mp, dar şi o clădire de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 11.000 mp.

Deschiderea Mega Mall

În luna mai a acestui an, NEPI a inaugurat centrul Mega Mall, construit pe terenul fotei fabrici Electroaparataj, şi care a necesitat o investiţie de 165 de milioane de euro. 

CITEŞTE ŞI Cele mai importante evenimente imobiliare din 2014

CITEŞTE ŞI Cele mai importante evenimente din imobiliare în anul 2013

CITEŞTE ŞI Cele mai importante evenimente din imobiliare în anul 2012

Te-ar mai putea interesa și
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, că Marcel Ciolacu a primit mandat pentru consultările de la......
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ...
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...