Adamescu bagă în faliment Oţelul Galaţi

Economica.net
05 07. 2013
dan_adamescu_78937700

Firma Fotbal Club Oţelul SA şi-a solicitat falimentul, într-o cerere depusă la Tribunalul Bucureşti la data de 4 iulie. Dosarul nu a primit încă un termen de judecată.

Contactat de ECONOMICA.NET, Narcis Răducan, director la clubul de forbal, a spus că nu ştie nimic despre acest lucru şi că se află în cantonament cu echipa în Marea Britanie, refuzând să dea mai multe detalii.

Fotbal Club Oţelul SA este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. Potrivit ultimului bilanţ depus la Ministerul Finanţelor, Fotbal Club Oţelul SA, firmă înregistrată în Bucureşti, a avut, în 2011 afaceri de 15,4 milioane de lei şi un profit de 1,37 milioane de lei.

Potrivit relatărilor din presa locală, situaţia clubului este destul de delicată, dat fiind că patronul nu ar fi plătit cantonamentele şi chiriile jucătorilor. În plus, clubul este în atenţia ANAF, care a pus un sechestru asigurător, pentru datorii mai vechi, din perioada 2004-2008.

FC Oţelul: Am cerut insolvenţa din cauza sechestrului ANAF, vechea conducere este vinovată

Conducerea FC Oţelul a precizat, vineri, într-un comunicat, că a fost nevoită să solicite instanţei declanşarea procedurii de insolvenţă din cauza sechestrului instituit de ANAF, menţionând totodată că de această situaţie este vinovată fosta administraţie a clubului.

„Conducerea S.C. Fotbal Club Oţelul SA anunţă că, având în vedere perioada dificilă prin care trece clubul, mai exact situaţia economico-financiară datorată sechestrului asigurator instituit asupra conturilor bancare, a drepturilor corporative şi a drepturilor de transfer ale jucătorilor precum şi asupra unor bunuri imobile (sechestru asigurător instituit de către ANAF), este nevoit să constate incapacitatea sa de plată şi să solicite instanţei să ia act de această stare, să declanşeze procedura insolvenţei şi să aprobe planul de reorganizare judiciară pe care clubul îl va propune”, se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al clubului.

Oficialii grupării susţin că aceste măsuri au fost necesare pentru ca activitatea clubului să continuie, iar echipele de fotbal să respecte calendarul competiţional şi de pregătire. Ei adaugă că acţionarii clubului vor finanţa desfăşurarea acestor activităţi.

ANAF a calculat o datorie de 22.300.000 de lei, reprezentând taxe către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi penalităţi, pentru „perioada 2005 – anul înfiinţării societăţii comerciale FC Oţelul SA – 2008”.

„Practic, în această perioadă şi ulterior, pînă în 2012, societatea a achitat drepturi salariale către jucători în baza unor convenţii civile, reglementate de altfel de către legea sportului, dar contradictorii cu prevederile Codului Muncii. Situaţia de conflict legislativ nu este o premieră în acest domeniu (există precedente judiciare în acest sens – clubul Dinamo), în care instanţele au hotărât netemeinicia susţinerilor ANAF”, au afirmat oficialii gălăţeni.

Vina pentru această situaţie este a fostei conduceri a clubului, care, potrivit comunicatului, a dat dovadă de lipsă de profesionalism, management defectuos şi lipsă de preocupare pentru respectarea legalităţii şi a disciplinei financiare.

„Dacă în cazul jucătorilor de fotbal legea este interpretabilă în ceea ce priveşte forma de colaborare (contract de muncă-convenţie civilă), în ceea ce îi priveşte pe ceilalţi angajaţi nu există loc de interpretare, toate raporturile de muncă se bazează pe încheierea unui contract de muncă. Acest lucru nu a fost respectat – o mare parte din angajaţii clubului, printre care şi unii cu funcţii de conducere, primeau drepturi salariale şi alte drepturi în baza unor convenţii civile. În debitul calculat de către ANAF se regăsesc şi sumele datorate pentru această categorie de angajaţi, pentru care nu s-au reţinut şi nu s-au achitat taxele şi impozitele legale”, se arată în comunicatul citat.

FC Oţelul mai menţionează că societatea nu a fost niciodată controlată fiscal de la înfiinţare, acesta fiind primul efectuat. „Poate că un control efectuat în ultimii 7 ani ar fi limitat proporţiile problemelor şi ar fi dus mai devreme la intrarea în legalitate. Ne punem însă întrebarea cum de la un rulaj de ordinul zecilor de milioane de euro pe care societatea l-a avut până în 2012 – anul în care a fost preluată de către noii acţionari – organele fiscale nu au avut timp să efectueze un astfel de control”, notează sursa citată.

„Conducerea societăţii, în perioada supusă verificărilor, aşa cum reiese din actul de control, a fost asigurată de către Consiliul de administraţie alcătuit din domnii Ionel Borş, Ungureanu Ion, Gâtin Mirela, Nicu Radu şi Mocanu Aurelian, care erau totodată şi acţionari, alături de Asociaţia Sportivă Fotbal Club Oţelul, reprezentată de dl. Ion Ionică, angajat al SC FC Oţelul SA Galaţi, de către directorul general Marius Stan şi de către directorul adjunct Ilie Hagioglu. Conform actului de control şi a prevederilor legale, responsabilitatea aparţine acestei conduceri, indiferent dacă ea este sau nu asumată.
Problemele s-au răsfrânt şi asupra jucătorilor, neplata de către conducerea clubului a taxelor aferente salariilor ducând la somarea de către ANAF a jucătorilor pentru plata contribuţiilor aferente, rezultând sume foarte mari în sarcina jucătorilor”, se mai arată în comunicat.

Noua conducere speră ca pe baza planului de reorganizare ce ar urma să fie aprobat de instanţă activitatea clubului să se desfăşoare în condiţii normale: „În acest sens, precizăm că se vor achita în termen foarte scurt toate obligaţiile de plata restante faţă de jucători şi ceilalţi slariaţi, se va continuă programul de susţinere şi dezvoltare a centrului de copii şi juniori, se va înscrie în campionat echipa de fotbal feminin şi se vor finanţa toate activităţile curente ale clubului.”

Acţionarul majoritar al Fotbal Club Oţelul Galaţi SA este compania The Nova Group, controlată de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu. The Nova Group a preluat acţiunile clubului în luna septembrie a anului trecut.

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, fost preşedinte al FC Oţelul, a declarat, vineri, că se aştepta ca gruparea să ceară insolvenţa, fiind sceptic că formaţia antrenată de Ionuţ Badea va putea termina sezonul viitor al Ligii I, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Sunt surprins la modul cel mai neplăcut, e un deznodământ pe care, să fiu sincer, îl anticipam după acţiunile actualului acţionariat şi îmi confirmă încă odată că singurul scop al preluării acestui club a fost devalizarea lui de milioanele care erau în cont. Sunt foarte sceptic şi nu cred că Oţelul va termina campioantul, asta dacă îl va începe”, a spus Stan.

Marius Stan precizează că poziţia sa de primar nu îi permite să intervină în rezolvarea problemelor de la Oţelul Galaţi, pentru că este un club privat şi consideră că noii acţionari şi-au bătut joc de gruparea moldavă. „Este un simbol, este intrat în patrimoniul sipritual al oraşului şi este păcat că cineva şi-a permis să-şi bată joc la modul ăsta de un aşa brand. Sunt convins că sunt oameni, nu numai gălăţeni, care ar fi bucuroşi să poată da o mână de ajutor la salvarea acestui club. Sunt într-un totul de acord cu marşul de protest al suporterilor şi, dacă mi-ar permite postura, aş fi în fruntea lor”, a explicat Stan.