Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru încă șase luni

Ministrul Florin Barbu a anunțat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi că va prelungi până în data de 30 iunie 2025 termenul de aplicabilitate a OUG referitor la plafonarea adaosurilor comerciale la produsele de bază. De asemenea, importurile de cereale din Ucraina se vor putea realiza doar printr-un sistem de licențiere și după 31 decembrie 2024, noul termen limită fiind 31 iulie 2025.
Alina Stanciu - mie, 18 dec. 2024, 15:21
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru încă șase luni

Ministrul Florin Barbu a anunțat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi, 18 decembrie 2024, că se vor prelungi termenele de implementare atât pentru mecanismul de licențiere a importurlor de cereale din Ucraina cât și pentru plafonarea adaosurilor comerciale  la unele produse agricole şi alimentare.

Astfel, referitor la OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, noul termen de aplicare va fi de 30 iunie 2025.

Potrivit Mnisterului Agriculturii, limitarea  adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse alimentare esențiale a determinat scăderea prețurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populației. Totodată, în perioada de aplicare a măsurii cu caracter temporar privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole şi alimentare, indicii prețurilor de consum au scăzut.

„Decizia de prelungire a termenului de aplicare a acestei OUG a fost luată ca urmare a faptului că în perioada de iarnă, cheltuielile cu utilitățile cresc, situație care determină o scădere a puterii de cumpărare a populației, iar nevoia de a achiziționa produse agricole şi alimentare la prețuri scăzute se menține în ceea ce privește produsele incluse în anexa la OUG nr. 67/2023. Astfel, modificarea actului normativ a vizat asigurarea accesului populației cu venituri mici la alimente de bază şi, implicit, protejarea consumatorului final”, mai anunță ministerul.

Amintim că, potrivit actualei legislații, până la 31 decembrie 2024, cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. De asemenea, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.

Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului. În cota de adaos comercial de maximum 20% sunt incluse şi remizele şi risturnele.

Pentru produsele agricole şi alimentare care intră pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte.

Produsele agricole şi alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: pâinea albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi, lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu „000” până la 1 kg, mălai până la 1 kg, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 l, carne proaspătă pui, carne proaspătă porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos până la 1 kg, smântână – 12% grăsime, unt până la 250 grame, magiun până la 350 grame.

Importuri din Ucraina cu licență

În ceea ce privește OUG 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole,  termenul de aplicare al acesteia se va prelungi după data de 31 decembrie 2024 până la 31 iulie 2025 inclusiv, pentru menținerea unui echilibru al pieței produselor agricole din România și a viabilității fermelor cu activitate în sectoarele vegetal și zootehnic, dar și a procesatorilor români.

Măsura a fost propusă, spune MADR,  întrucât mecanismul de licențiere a avut ca impact atenuarea și stabilizarea producției interne a României și a pieței unor produse agroalimentare, respectiv: grâu sau meslin, porumb, oleaginoase, făină de grâu, zahăr, ouă, carne de pasăre, cu efecte benefice pentru întreg lanțul agroalimentar.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Producătorul francez de automobile Renault, cel mai mare acționar al Nissan, este deschis, în principiu, fuziunii producătorului auto japonez cu Honda Motor....
Ciprian Ciucu, primarul PNL al sectorului 6, crede că România nu ar mai trebui să indexeze salariile și pensiile la anul și să taie cheltuielile statului
Ciprian Ciucu, primarul PNL al sectorului 6, crede că România nu ar mai trebui să indexeze salariile și pensiile la anul ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare ...
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D ...