Adela Cojan (CNAS): Eliberarea reţetelor în format electronic şi consultaţiile telefonice se păstrează în perioada următoare

Economica.net
08 05. 2020
medici_60465200

Prelungirea termenelor de aplicare a celor două acte normative până la data de 31 decembrie 2020 a fost necesară în contextul situației excepționale existente la nivel național, determinată de pandemia de COVID-19, când au fost adoptate reglementări speciale privind modul de acordare a serviciior medicale pe perioada stării de urgență. De asemenea, urmează ca după ieșirea din starea de urgență să fie modificate sau completate actualele reglementări, în raport cu nevoile de etapă, astfel încât să răspundă nevoilor de servicii medicale și să asigure accesul neîntrerupt al populației la servicii medicale, urmărind totodată limitarea infectării cu SARS-COV-2.

De asemenea, în condițiile actuale, prelungirea termenului de aplicare a programelor naționale de sănătate a fost necesară pentru asigurarea continuității activităților derulate în prezent și preîntâmpinarea apariției unor disfuncționalități în accesul bolnavilor la serviciile medicale preventive și curative.

„Ne aflăm într-o perioadă în care prioritatea zero în sistemul de sănătate este limitarea răspândirii infectării cu SARS-COV-2. Și în perioada următoare, regulile de acordare a serviciilor medicale vor fi adaptate permanent în raport cu evoluția COVID-19, astfel încât toți pacienții să aibă acces la servicii medicale de calitate, în condiții de siguranță. În paralel, lucrăm și la proiectele celor două acte normative privind noile pachetele de servicii, Contractul-cadru și programele naționale de sănătate care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

În cadrul sedinței de guvern din data de 7 mai 2020 a fost aprobată și o hotarâre pentru modificarea și completarea HG nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României, care reglementează modul de decontare a serviciilor acordate în sistemul de sănătate în acest interval.

Consultaţiile telefonice şi eliberarea reţetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare, a anunţat, vineri, preşedintele CNAS, Adela Cojan.

„În şedinţa de guvern s-a aprobat iniţiativa Casei Naţionale de modificare a Hotărârii de Guvern 252, prin care în această perioadă, numită perioadă sau stare de alertă, noi prelungim valabilitatea actelor care au reglementat situaţia de urgenţă, prin urmare atât consultaţiile telefonice, cât şi eliberarea reţetelor în format electronic se păstrează în perioada următoare”, a precizat Cojan la DCNews.

Potrivit oficialului CNAS, actele legislative care au reglementat actele de urgenţă şi, mai nou, situaţia de alertă „permit eliberarea reţetelor la distanţă atât de către medicii de familie, care nu mai au restricţia asupra eliberării reţetelor, cât şi pentru medicii din ambulatoriu”.