AdePlast vrea să deschidă fabrici în Arabia Saudită şi Kuweit
„Vrem să facem pe platforma de la Ploieşti o fabrică de vată bazaltică de mare densitate pentru termosisteme performante, panouri antifoc şi pentru alte industrii. Investiţia depinde în totalitate de acordarea unui ajutor de la stat. Avem aprobarea pentru un credit de la BCR de 17,6 milioane euro, din care 4,5 milioane euro reprezintă un credit punte, iar 13,1 milioane euro reprezintă valoarea unui credit pe opt ani şi şase luni, cu o perioadă de graţie de doi ani. Pentru aceasta am mărit şi capitalul social de la 3,3 milioane lei la 30 milioane lei”, a declarat într-un comunicat proprietarul companiei.
AdePlast a finalizat în acest an un program investiţional de dezvoltare de peste 22 de milioane de euro, în urma căruia a adăugat în portofoliu patru noi fabrici.
În prezent, compania deţine nouă fabrici, de mortare uscate, polistiren şi vopsele, situate pe trei platforme industriale, în Oradea, Ploieşti şi Roman.
Compania intenţionează să intre în sectorul producţiei pe piaţa din Arabia Saudită, urmând să semneze în acest sens un memorandum de înţelegere, până la sfârşitul acestui an, se arată în comunicat.
„Am fost contactaţi de reprezentanţi importanţi din industria materialelor de construcţii din Arabia Saudită şi Kuweit, care au observat activitatea AdePlast în plină criză şi care doresc să ne asociem pentru a realiza aceleaşi performanţe şi la ei în ţară. Planul este ca în scurt timp Arabia Saudită să aibă trei platforme industriale, identice cu platformele AdePlast din România. Am decis să investim, în asociere cu personalităţi importante din această ţară şi să construim şi acolo ce am construit în România. Unul din asociaţi este un contractor local, cu o cifră de afaceri de peste 500 milioane euro, care va consuma peste 50% din producţia primelor fabrici. De negocierile din Arabia Saudită şi Kuweit se va ocupa fiul meu Alexander Bărbuţ”, a spus reprezentantul producătorului de materiale de construcţii.
Pe de altă parte, în prima parte a anului vor avea loc şi discuţii privind unele investiţii în Kuweit, în fabrici similare celor deţinute de AdePlast în România, se arată în comunicat.
Contactat de MEDIAFAX, Bărbuţ a precizat că Adeplast va avea o participaţie minoritară în cadrul proiectului investiţional din Arabia Saudită, iar pentru Kuweit planurile nu sunt definitivate. El nu a oferit detalii privind volumul investiţional sau termenele de realizare a acestor proiecte.
Compania estimează că va încheia acest an cu o cifră de afaceri de 250 milioane lei, în creştere cu 35%, şi un profit net de aproximativ 10 milioane lei, în scădere faţă de 2012, când a raportat un câştig de 14,7 milioane lei.
„Chiar dacă profitul net va înregistra o uşoară scădere, acest fapt este influenţat de amortizările cu noile investiţii, perioada de training a noilor angajaţi pentru cele patru fabrici puse în funcţiune în acest an şi creşterea dobânzilor bancare. O parte din fabricile noastre nu au avut timp să lucreze la capacitate maximă în 2013 pentru că le-am deschis abia la jumătatea anului. De asemenea, noile branduri achiziţionate, Düfa şi Schomburg, nu au avut timp să se maturizeze şi să contribuie consistent la creşterea cifrei de afaceri. Roadele investiţiilor de anul acesta le vom culege în 2014”, a precizat Bărbuţ.
Productivitatea pe cap de muncitor a scăzut în 2013 de la 250.000 euro la 225.000 euro. Scăderea a fost cauzată în principal de perioada de montaj şi punere în funcţiune a noilor fabrici.
Exportul este o direcţie strategică pe care AdePlast se va concentra în 2014, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria, Austria, Germania sau Libanul fiind principalele pieţe vizate.
„Nu am renunţat nici la ideea preluării unui producător mic austriac la graniţa cu Germania, pentru a putea livra către marile lanţuri de magazine multinaţionale”, a mai spus Bărbuţ.
AdePlast a lansat pe 2 octombrie o ofertă în care a scos la vânzare 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei în urma ofertei publice de vânzare. Compania a vizat să atragă prin această operaţiune între 57,8 milioane lei (13 milioane euro) şi 66,7 milioane lei (15 milioane euro).
Oferta însă a eşuat, deoarece investitorii au subscris sub 70% din acţiunile scoase la vânzare, nivelul minim de închidere cu succes a operaţiunii.
Compania voia să utilizeze banii obţinuţi în urma listării pentru construcţia unei fabrici de vată bazaltică, proiect estimat la 19-20 milioane euro, şi a cerut un ajutor de stat care să-i permită şi derularea altor proiecte, inclusiv preluări.