”Mesajul nostru este foarte clar: respectăm valorile, principiile şi prezenţa importantă a fiecărei ţări în procesul decizional. Suntem gata să fim integraţi în spaţiul Schengen. Respectăm toate criteriile tehnice. România este o ţară democratică, foarte pro-europeană şi care a arătat în ultimii zece ani că este un actor european”, a declarat Orban în cadrul dezbaterii ”Eurovision Contest: A Europe That Protects”.
În ceea ce priveşte corupţia, al a anunţat că obiectivul principal al României este să pună capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Totodată, premierul a subliniat că noi obiective înseamnă noi cheltuieli, iar acestea trebuie finanţate cu un procent în creştere pentru a nu fi afectate politicile de coeziune, convergenţa, agricultura.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, Ludovic Orban a punctat faptul că refacerea funcţionalităţii depline a spaţiului Schengen extins este esenţială pentru asigurarea securităţii interne a Uniunii Europene.
„Premierul Orban a evidenţiat, totodată, rolul extrem de important al României în apărarea unui segment semnificativ al frontierei Uniunii Europene. Înaltul oficial român a evocat, de asemenea, eforturile în curs ale autorităţilor de la Bucureşti de îndeplinire a condiţiilor de aderare la Zona Euro”, se arată în comunicatul de presă.
Şeful executivului s-a referit, de asemenea, la importanţa deosebită a continuării politicii de extindere a Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest, respectiv a acordării unei atenţii sporite partenerilor estici, pentru securitatea externă a Uniunii.
„În ceea ce priveşte negocierile în curs asupra viitorului cadru financiar multi-anual al Uniunii, prim-ministrul Ludovic Orban a insistat asupra necesităţii asigurării unui buget al Uniunii suficient de ambiţios pentru a răspunde noilor provocări, dar şi suficient de echilibrat pentru a veni în sprijinul politicilor clasice ale UE – coeziunea şi politica agricolă comună”, a menţionat comunicatul Guvernului.
Din panel au facut parte preşedintele Slovaciei – Zuzana Caputova, prim-ministrul Croaţiei – Andrej Plenkovic, vice-preşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă – Vera Jourova, vice-preşedintele Comisiei Europene pentru promovarea stilului european de viaţă – Margaritis Schinas, precum şi Armin Laschet, prim-ministrul landului Renania de Nord – Westfalia, respectiv liderul Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock. Dezbaterea a fost moderată de Henrik Enderlein, preşedintele Hertie School of Governance.