Aderarea Bosniei la NATO ar stopa influenţa Rusiei în Balcani – Preşedinte Slovenia

Economica.net
05 12. 2014
nato_flag_78740100

”În Balcanii Occidentali nu ar trebui să se repete greşeala Uniunii Europene în cazul Ucrainei, atunci când a UE a condiţionat semnarea Acordului de asociere. Bosnia, Muntenegru şi Macedonia sunt candidaţi la aderarea la NATO. Le cer aliaţilor noştri să conştientizeze importanţa aderării cel puţin a Bosniei ca un zid de protecţie faţă de extinderea influenţei ruse şi ca o garanţie a integrităţii sale statale”, a spus Pahor într-o intervenţie la postul de televiziune naţional sloven.

În urmă cu o lună, senatorul american John Murphy a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să nu îi permită Rusiei să îşi extindă influenţa în Balcani prin consolidarea propriei sale poziţii în regiune şi prin acordarea statutului de membru Muntenegrului.

‘Cred că NATO ar trebui să primească în rândurile sale Muntenegru cât mai curând posibil’, a afirmat senatorul de Connecticut, care este preşedintele subcomisiei senatoriale pentru afaceri europene, într-un discurs rostit la Universitatea ‘John Hopkins’.

În opinia parlamentarului american, dacă NATO nu îşi va continua politica de extindere, va încuraja Rusia să îşi sporească influenţa în Balcani. ‘Cel mai bun semnal pe care îl putem trimite Rusiei la momentul respectiv este că NATO îşi menţine uşile deschise şi este dispusă să crească de-a lungul liniilor tradiţionale’, a conchis Murphy.

În prezent, NATO are 28 de membre, ultimele state care au aderat la organizaţie (în 2009) fiind Croaţia şi Albania.