Deşi Cehia nu are o dată ţintă pentru adoptarea monedei euro, întrebarea când anume ar trebui să aibă loc această trecere a devenit un subiect în dezbaterile politice cu un an înainte de alegerile parlamentare. În timp ce premierul Petr Necas refuză să fixeze o dată ţintă, apreciind că este nevoie de un referendum pentru acest subiect, principalul partid de opoziţie, care conduce în sondaje, susţine că viitorul cabinet ar trebui să fixeze o dată ţintă pentru adoptarea monedei unice.
‘Chiar dacă alegerile vor da naştere unei coaliţii de forţe politice interesate de o aderare rapidă la zona euro, mi pare puţin probabil ca cererea de aderare să fie depusă înainte de 2016’, a declarat miercuri Miroslav Singer, într-o conferinţă de presă.
‘În consecinţă, cea mai apropiată dată pentru aderarea la euro ar fi 2019’, a mai spus Singer, precizând că Banca centrală nu are decât un rol de consilier în acest subiect.
Guvernatorul Băncii centrale a Cehiei a mai spus că un regim flexibil al cursului de schimb este un amortizor împotriva şocurilor economice externe şi că nu este nevoie de o adoptare rapidă a euro. Toţi cei şapte membri ai comitetului de politică monetară de la Banca centrală a Cehiei au fost numiţi de fostul preşedinte Vaclav Klaus, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai uniunii monetare şi ai integrării crescute a UE. În schimb, succesorul lui Klaus, proeuropeanul Milos Zeman, a apreciat că Cehia ar putea adera la zona euro peste cinci ani.
Datoria publică a Cehiei este mai mică decât limita de 60% din PIB prevăzută în tratatul de la Maastricht, iar Guvernul de la Praga are de gând să reducă deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB în acest an.
Ţara vecină Polonia, cea mai mare economie est-europeană, dezbaterea cu privire la momentul şi modalitatea adoptării monedei euro a fost relansată în acest an după ce criza datoriilor din zona euro s-a calmat. În luna februarie premierul polonez Donald Tusk aprecia că zona euro trebuie să-şi rezolve problemele interne iar Polonia trebuie să fie complet pregătită înainte de a renunţa la zlot.
Din cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro în 2007, urmată de Cipru şi Malta în 2008, Slovacia în 2009 şi Estonia în 2011.
Letonia a cerut în mod oficial la începutul lunii martie Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene aprobarea pentru a se alătura zonei euro la 1 ianuarie 2014. Cele două instituţii ar urma să-şi dea verdictul în cursul lunii iulie.