‘Am spus foarte clar în discuţia noastră din COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre UE) că Bulgaria şi România şi-au făcut temele cu succes. Înţelegeţi că există anumite considerente politice care nu ne permit să avem acum subiectul pe agendă şi cred că acest lucru a fost acceptat de toate părţile. Nu am vrut să otrăvim atmosfera. Dar toată lumea a recunoscut că Bulgaria şi România şi-au încheiat munca preparatorie necesară pentru asta şi sperăm că în ianuarie vom fi capabili să abordăm chestiunea’, au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, în cadrul ultimei şedinţe a COREPER privind aderarea României şi a Bulgariei la zona Schengen nu au mai existat ţări care să-şi exprime împotrivirea faţă de intrarea celor două noi state membre în zona de liberă circulaţie. La precedentul Consiliu JAI din luna octombrie, singurele state care şi-ar fi exprimat rezervele faţă de aderarea celor două ţări la zona Schengen ar fi fost Olanda şi Germania, deşi subiectul aflat atunci pe agendă a fost stadiul implementării acquis-ului Schengen în cele două state.
De asemenea, este foarte important că cele două state nu au insistat pentru un răspuns la precedentul Consiliu JAI din octombrie pentru că acesta ar fi avut mari şanse să fie unul negativ, au mai apreciat sursele citate.
Nu în ultimul rând, a fost apreciat faptul că Bulgaria nu a solicitat ca situaţia sa să fie tratată separat, în condiţiile în care unele state au invocat motivul că aşteaptă concluziile viitorului raport referitor la România din cadrul Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) înainte de a se pronunţa în privinţa extinderii spaţiului Schengen.
Viitoarea reuniune formală a Consiliul JAI va avea loc în luna martie a anului viitor, în timpul preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE.