Întrebat ce schimbări au avut loc în procesul de extindere a UE în ultimii cinci ani, Stefan Fule a remarcat că atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere.
‘Mai presus de orice, aderarea României şi Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare asupra statelor membre’, a declarat el.
Comisarul european a mai spus că ‘cea mai mare provocare a fost recâştigarea credibilităţii pierdute a procesului de extindere’.
‘Ne determină să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată funcţionează’, a adăugat Stefan Fule.
Comisarul Fule a remarcat că, înainte ca el să înceapă să lucreze pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziţie doar câteva instrumente de a influenţa sau chiar de a bloca extinderea. ‘Acum au peste o sută de posibilităţi de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim în niciun fel procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilităţi să monitorizeze calitatea bună a nivelului de pregătire a ţărilor candidate’, a mai explicat Stefan Fule.