Producătorii autohtoni din industria alimentară nu vor putea nici pe viitor să exporte în Federaţia Rusă, cu toate că, anul trecut, pentru prima dată în ultimii 16 ani, Rusia şi-a manifestat clar intenţia de a accepta importurile de produse alimentare din România. Mai mult, embargoul impus României asupra importurilor de păsări vii, ouă, carne de pasăre şi produse din carne de pasăre, a fost ridicat pe 13 iulie anul trecut. „Inspectorii veterinari din Federaţia Rusă au înaintat Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) un preliminar elaborat în urma auditării unităţilor româneşti de industrie alimentară care intenţionează să desfăşoare operaţiuni de export cu produse de origine animală în statele membre ale Uniunii Vamale.
Având în vedere faptul că unităţile de industrie alimentară româneşti nu au îndeplinit în totalitate cerinţele Uniunii Vamale, datorită diferenţelor existente între legislaţia României, ca stat membru al Uniunii Europene şi cea a Uniunii Vamale, niciuna dintre unităţile auditate nu a fost agreată pentru export în Uniunea Vamală. În vederea reluării exporturilor de produse alimentare din România în Uniunea Vamală, unităţile de industrie alimentară din România trebuie să îndeplinească în totalitate cerinţele legislaţiei de acolo şi să fie re-evaluate şi aprobate pentru export de către inspectorii veterinari din Uniunea Vamală”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ANSVSA.
Pentru a putea relua exporturile către Federaţia Rusă, în noiembrie anul trecut, o echipă de experţi ai Serviciului Federal pentru Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă a efectuat timp de două săptămâni o misiune de audit în România pentru evaluarea modului în care sunt aplicate standardele legislaţiei Uniunii Vamale în 12 unităţi româneşti de industrie alimentară din sectorul cărnii roşii, cărnii de pasăre, produselor din carne, laptelui şi produselor lactate, în vederea agreării acestora pentru exportul de produse în statele membre ale Uniunii vamale adică în Federaţia Rusă, Belarus şi Kazahstan. Aceasta în condiţiile în care, din cauza pestei porcine, Federaţia a interzis importurile în 1996.
Încercări eşuate
România încearcă să reia exporturile către Rusia de mai mulţi ani, fără niciun rezultat însă. „Am stabilit ca agenţii economici ruşi să vină în perioada următoare în România pentru a participa la acreditarea unor abatoare, aceasta fiind procedura pentru toatele statele care exportă în Federaţia Rusă. Noi nu avem probleme. Toate sectoarele noastre sunt la nivelul Uniunii Europene”, declara fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabără cu ocazia participării la prima reuniune a Miniştrilor Agriculturii ai statelor membre în Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), eveniment ce a avut loc în octombrie anul trecut. Acesta a mai spus atunci că în primele şase luni ale lui 2011 exportul produselor agroalimentare în Federaţia Rusă a crescut de două ori faţă de perioada similară a anului anterior.
Ce înseamnă piaţa Rusiei pentru români
Conform unei analize realizată de Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, în 2010 Rusia s-a plasat pe locul 18 în ierarhia importurilor pe piaţa internaţională, cu o pondere de 1,45% din totalul importurilor efectuate la nivel mondial. Iar printre principalele categorii de produse de care ruşii au avut nevoie se numără şi carnea. Mai mult, în 2010 importurile acestei ţări din România au crescut exponenţial, cu 53,8% faţă de anul precedent, adică 1.347 de milioane de dolari. Aceasta cu menţiunea că 2009 a fost un an slab din perspectiva exporturilor româneşti către federaţia Rusă,înregistrându-se un declin cu 13,9% faţă de 2008.
În ciuda restricţiilor impuse, în perioada 2004-2012 România a făcut totuşi exporturi de produse de origine animală către Federaţia Ruâsă. Din datele remise ECONOMICA.NET de către Ministerul Agriculturii, cel mai bun an în relaţia cu Federaţia Rusa a fost 2006, când am exportat produse de origine animală în valoare de 945 de milioane de euro. De asemenea, în 2008 am vândut ruşilor de 174 de milioane de euro, în vreme ce în 2010 producătorii autohtoni au încasat pe marfa exportată 72,6 milioane de euro. În primele şapte luni ale anului trecut, exportatorii români au reuşit să încaseze doar de 19,4 milioane de euro, din”alte preparate sau conserve din carne,organe sau sânge”. În total, în ultimii 8 ani am exportat în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro.