Adio falselor produse bio. S-a aprobat un Regulament care le garantează calitatea, indiferent că sunt produse în UE sau sunt importate
Consiliul European a adoptat textul de Regulament privind producția ecologică, ceea ce va genera, de la 1 ianuarie 2021, schimbări majore pe piața produselor bio, estimată la 27 de miliarde de euro, cu aproximativ 125% mai mult decât în urmă cu zece ani.
Mai exact, peste trei ani, consumatorilor care aleg produse bio li se va garanta că ce cumpără are aceeași calitate peste tot în statele membre, fie că vorbim despre produse fabricate în Europa sau în țări terțe. Iar acest lucru se va întâmpla prin introducerea unui set unic de norme de producție la nivelul întregii UE, pe care trebuie să le respecte inclusiv fermierii care produc în afara comunității, pentru export în cadrul statelor membre. Producătorii care nu respectă aceste reguli nu vor putea folosi logoul bio pe eticheta produselor lor.
„Astăzi este o zi pentru care mulți oameni au muncit foarte mult și au arătat o răbdare extraordinară. Aprobarea de către Consiliu a textului regulamentului permite producătorilor ecologici existenți și potențiali să planifice cu încredere și certitudine pe baza unor noi norme care vor intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, a declarat Comisarul pentru Agricultură Phil Hogan.
Ce se schimbă
Mai mult, domeniul de aplicare al normelor a fost extins pentru a include o serie de noi produse precum sarea, pluta și uleiurile esențiale. De asemenea, va fi posibilă adăugarea în viitor a unor noi produse, pentru a ține cont de evoluția sectorului și de cererile consumatorilor, oferind astfel oportunități suplimentare producătorilor.
De asemenea, noul regulament introduce o simplificare pentru fermieri. De exemplu, micii fermieri vor putea opta acum pentru certificarea în grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare și le va facilita aderarea la sistemul ecologic.
În continuare însă, producătorii certificați nu pot utiliza în niciun caz pesticide neautorizate în culturile lor. De asemenea, pentru a putea purta eticheta bio, plantele ar trebui să fie plantate în pământ, utilizarea de „straturi înălțate” nu este considerată compatibilă cu principiile ecologice generale. Cu toate acestea, noul regulament permite producătorilor din statele membre în care această practică a fost deja autorizată pentru agricultura ecologică să continue utilizarea serelor pe parcursul unei perioade limitate de 10 ani. La 5 ani de la data aplicării noului regulament, Comisia va prezenta un raport cu privire la utilizarea straturilor înălțate în sere; raportul poate fi însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă.
Ce stabilesc noile norme sunt măsuri de precauție pe care operatorii trebuie să le ia pentru a reduce riscul de „contaminare” accidentală cu pesticidele utilizate în culturile convenționale din apropierea celor ecologice.