Adio, gaze ruseşti! Romgaz ar putea reveni în forţă pe piaţa internă din 2017 lucru

Importurile de gaze naturale din Rusia ar putea scădea anul viitor, în condiţiile în care producătorii locali nu vor mai fi  impozitaţi la preţul de minim 72 lei MWh şi vor putea veni astfel cu oferte mai bune pe segmentul non-casnic. La finele acestui an, gazul rusesc a inundat piaţa românească, după ce preţul de import a coborât sub cel de pe piaţa internă.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 12:18
Adio, gaze ruseşti! Romgaz ar putea reveni în forţă pe piaţa internă din 2017 lucru

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate în 2013, producătorii români sunt impozitaţi tot la 72 lei/MWh pentru vânzările pe segmentul de piaţă liberalizat (non-casnic), chiar dacă preţul scade, de exemplu, la 60 lei/MWh.

„Probabil că de la 1 ianuarie se anulează acea ordonanţă, adică nu vor mai fi obligaţi să plătească acea suprataxare la 72 de lei”, a spus pentru ECONOMICA.NET Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit actului normativ, preţul de 72 lei/MWh este nivelul de preţ la care producătorii români de gaze, în speţă Petrom şi Romgaz, trebuie să plătească taxa specială de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute în urma procesului de liberalizare a pieței.

Din acel moment şi până acum însă, preţurile nu au stat pe loc, iar gazul din import, rusesc, chiar dacă este importat din Ungaria prin conducta Arad-Szeged, a ajuns să coste mai puţin de 72 lei/MWh.

Romgaz însă, unul din cei doi mari producători de gaze, care este companie de stat, a ales să nu vândă gazele sub preţul de 72 de lei, considerând că acesta este un preţ de referinţă, iar o comercializare a gazelor sub acest preţ ar putea face Curtea de Conturi să ia la întrebări directorii companiei. Pe de o parte, situaţia putea fi considerată benefică pentru România, în condiţiile în care se păstrau mai multe resurse pentru a fi consumate când preţurile urmau să crească. Pe de altă parte însă, Romgaz vindea mai puţin, iar rezultatele sale financiare erau afectate.

Deocamdată, 23% din gazul pe care îl vom consuma în decembrie va proveni din import. Consumul naţional de gaze naturale va fi, în luna decembrie, de 17,2 milioane MWh, iar, din acesta, 3,99 milioane MWh va fi gaz din import, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit legislaţiei actuale, toţi consumatorii de gaze noncasnici sunt liberi să cumpere gaze de unde vor ei. În decembrie, consumul acestora va fi de 8,7 milioane de MWh, care va fi susţinut în proporţie de 46% de importuri, procent care a fost şi mai mare lunile trecute.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...