Adio libertate deplină pe internet? România a semnat tratatul ACTA
Internauţii compară deja ACTA cu controversatele proiecte americane SOPA şi PIPA. A. Se știe de el din 2008, negocierile s-au purtat în secret şi urmează a fi votat în Parlamentul European în luna iunie.
Ţările care au semnat astăzi tratatul sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie. În 2011, la începutul lunii octombrie, ACTA a mai fost semnată de SUA, Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă şi Singapore.
Ce este ACTA şi ce prevede
Mai concret, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere este un tratat comercial plurilateral propus ca răspuns la „creșterea globală a comerțului cu bunuri contrafăcute și lucrări protejate de copyright”. Domeniul de aplicare al ACTA este larg, și include contrafacerea bunurilor fizice cît și „distribuirea prin internet și tehnologia informației”.
ACTA acţionează prin impunerea de presiuni legale şi financiare asupra furnizorilor de internet, situaţie similară cu legile actuale din Franţa, unde utilizatorii prinşi de mai mult de trei ori descărcând fişiere piratate de pe internet au conexiunea închisă pentru o perioadă de timp, iar apoi se pot da sancţiuni asupra lor. Acelaşi tratat permite ca deţinătorii de drepturi de autor să obţină date personale ale utilizatorilor acuzaţi de încălcarea legilor, fără decizia unui judecător.