Adio „Made in China”: tot mai mulţi producători de smartphone-uri se mută în alte ţări

China, supranumită mult timp "fabrica lumii" pentru că este principala locație pentru producţia de smartphone-uri, înceapă să își piardă supremaţia. Din cauza costurilor și reglementărilor, tendința vânzătorilor de smartphone-uri de a îşi muta fabricile în alte părţi ale lumii se accelerează.
Lidia Neagu - joi, 25 apr. 2019, 18:32
Adio

Cel mai recent exemplu este al producătorului de electronice Sony, care a schimbat locaţia fabricii sale din China în care producea smartphone-uri. Compania a anunţat că îşi închide fabrica de telefoane mobile din Beijing și o va muta în Tailanda, ca o modalitate de a reduce costurile de producție. 

Telefoanele Sony au reprezentat mai puțin de 1% din toate telefoanele vândute în 2018 la nivel global, potrivit Reuters. Compania încearcă să îşi reducă costurile, întrucât doreşte să redevină profitabilă începând cu anul 2020. Astfel că, mutarea producției de smartphone-uri în Tailanda va fi un element important în eforturile sale de a controla costurile.

Sony se confruntă cu o rivalitate intensă în divizia de smartphone de la producătorii low-cost, precum și de la telefoanele premium precum iPhone. Piața smartphone-urilor este caracterizată de războaie puternice între producători în ceea ce priveşte prețurile, de nevoia de inovație continuă a produselor și de schimbarea preferințelor clienților, ceea ce pune o presiune imensă pe Sony pentru a veni cu produse mai bune dacă doreşte să îşi mențină competitivitatea.

Însă, transferul producției departe de China nu se limitează la Sony, iar Thailanda nu este singura destinaţie aleasă de aceştia. Costurile mai mici, taxele favorabile și războaiele comerciale internaționale fac din India o locație atractivă pentru fabricarea telefoanelor. Sony nu este primul producător de telefoane care îşi mută producția din China și nici nu va fi ultimul.

Un alt exemplu este cel al companiei Foxconn, subcontractor al Apple care mută producția de iPhone-uri din China în India începând cu acest an. Foxconn are în prezent două unităţi de asamblare în India, unul situat chiar la sud de Chennai, iar celălalt la marginea Coimbatore, unde face dispozitive pentru Xiaomi și Nokia.

Relocarea Foxconn marchează, de asemenea, o schimbare tactică pentru Apple, care şi-a concentrat până acum resursele de fabricare a iPhone-ului în China. Cu toate acestea, concurența firmelor locale, cum ar fi Huawei, împreună cu tensiunile comerciale între China și SUA, au forțat compania să examineze alternative.

Şi gigantul sud-coreean Samsung Electronics îşi adaptează strategia din China, deoarece şi-a închis una dintre fabricile de telefoane mobile din Tianjin şi intenţionează să investească 2,4 miliarde de dolari pentru a construi noi unităţi de producţie pentru în domenii emergente precum baterii pentru maşini electrice şi condensatoare în acelaşi oraş pentru a-şi îmbunătăţi business-ul în China.

La nivel mondial, producția de telefoane mobile continuă să se polarizeze în jurul Asiei. China își pierde dominanța, India este un gigant în curs de dezvoltare, în timp ce Bangladesh-ul, dar şi alte state din regiune încearcă să atragă investitori. De altfel, producătorul sud coreean LG a anunţat joi că îşi va reloca fabrica de telefoane mobile din Coreea de Sud în Vietnam.

Potrivit celor mai recente date disponibile, în 2017 au fost produse în China aproximativ 1,89 miliarde de telefoane mobile, arată Statista. Însă, producţia de smartphone-uri la nivel mondial va scădea în acest an nu doar în China, ci şi la nivel mondial, potrivit analiştilor de la TrendForce. Aceştia estimează că producţia de smartphone-uri se va diminua cu un procent între 3,3 şi 5% faţă de anul precedent, la 1,41 miliarde de unităţi din cauza scăderii ratei de înlocuire a telefoanelor vechi, dar şi din cauza lipsei unor inovaţii majore.

Te-ar mai putea interesa și
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca stă pe cel mai scump teren din București scos la vânzare: 4.000 de euro/mp
Fosta fabrică de confecții Cehoslovaca, construită în perioada interbelică, este acum scoasă la vânzare. Clădirea stă în paragină de mulți ani. ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” Update
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns sâmbătă la borna de 1000 metri forați și în „tunelul Alina” ...
Porr a excavat 1.000 metri și în galeria "Alina" a primului tunel de pe traseul A1 Sibiu - Pitești, potrivit unei imagini ...
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui sat ucrainean din apropierea oraşului Kurahove, o zonă din estul Ucrainei ...
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori care cereau arestarea preşedintelui suspendat Yoon Suk Yeol s-au confruntat sâmbătă cu poliţia ...