„În domeniul energiei, România se poziţionează pentru a deveni un exportator net de gaze naturale, sprijinind investiţii importante în domeniul petrolier şi în dezvoltarea infrastructurii, care vor permite României să fie un lider în securitatea eneregetică europeană”, a afirmat Dean Thompson, citat de News.ro.
El a adăugat însă că România are potenţialul să facă şi mai mult de atât. „Decizii legislative şi regulatorii sănătoase sunt necesare pentru a atinge potenţialul deplin al resurselor de gaze naturale ale României”, a spus diplomatul american.
Acesta a mai remarcat că, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România arată foarte bine conform celor mai mulţi indicatori de piaţă: are o monedă stabilă, dobânzi reduse la împrumuturile din piaţă, rentabilitatea bună a obligaţiilor, instrumente financiare de piaţă care reflectă un credit guvernamental solid.
Potrivit lui Thompson, România mai are şi avantajul unui sistem bancar internaţionalizat în anii 90, care s-a dezvoltat într-un sector solid, iar măsurile de reducere a corupţiei şi creare a unui mediu de afaceri prietenos nu vor face decât să atragă noi investitori.