Administrația americană a impus restricții de intrare în SUA împotriva a 19 oficiali din Nicaragua

Guvernul american a impus restricţii de viză vizând 19 oficiali din Nicaragua care "au dat posibilitatea guvernului Ortega-Murillo să atace democraţia", a anunţat vineri Departamentul de Stat, citat sâmbătă de DPA, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 21 aug. 2021, 10:02
Administrația americană a impus restricții de intrare în SUA împotriva a 19 oficiali din Nicaragua

Persoanele vizate sunt responsabili electorali şi oficiali politici de partid, a declarat Departamentul într-un comunicat.

„Preşedintele Daniel Ortega şi soţia sa, vicepreşedintele Rosario Murillo, au intimidat pe oricine care se opune eforturilor lor de a-şi întări puterea în Nicaragua”, potrivit comunicatului.

Pentru a realiza acest lucru, zeci de candidaţi politici, jurnalişti, studenţi şi lideri de afaceri, lucrători ai ONG-urilor şi avocaţi pentru drepturile omului au fost arestaţi şi oricine încearcă să candideze împotriva lor în alegerile din 7 noiembrie a fost descalificat, a adăugat Departamentul de Stat.

„Din cauza acţiunilor guvernamentale nedemocratice şi autoritare, procesul electoral din Nicaragua şi eventualele sale rezultate au pierdut orice credibilitate”, mai declară Departamentul.

Măsura urmează restricţiilor de viză anunţate la 12 iulie vizând 150 de judecători nicaraguani, procurori şi membri ai familiilor acestor oficiali.

Politica de restricţionare a vizelor se aplică „nicaraguanilor şi membrilor familiilor lor consideraţi responsabili sau complici în subminarea democraţiei, inclusiv cei cu responsabilitate sau complici în abuzuri privind drepturile omului, precum suprimarea protestelor paşnice”, adaugă comunicatul.

Un val de arestări a avut loc recent în Nicaragua. Opoziţia acuză guvernul autoritar al lui Ortega, la conducere din 2007, că încearcă să elimine rivalii posibili înainte de alegerile din luna noiembrie.

Ortega a fost liderul forţelor revoluţionare care au luptat împotriva dictatorului Anastasio Somoza în anii 1970. Criticii îl acuză că a instaurat el însuşi o dictatură, împreună cu soţia sa.

În 2014, partidul lui Ortega şi-a folosit majoritatea parlamentară semnificativă pentru a aproba o reformă constituţională care să permită preşedintelui să rămână în funcţie pe durată nedeterminată.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai aşteptate 10 telefoane din 2025 și cât vor costa – FOTO
Cele mai aşteptate 10 telefoane din 2025 și cât vor costa – FOTO
Un nou an a început, ceea ce înseamnă că noile smartphone-uri vor apărea în curând, deoarece producătorii se pregătesc să lanseze modele noi care să înlocuiască cele mai bune telefoane......
România începe anul 2025 cu o putere totală în bateriile de stocare a energei de 137 MW. Românii fac legea deocamdată pe această piață
România începe anul 2025 cu o putere totală în bateriile de stocare a energei de 137 MW. Românii fac legea deocamdată ...
Transelectrica arată că, la data de 1 ianuarie 2025, instalațiile de stocare a energiei electrice în baterii totalizau ...
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului ...
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale ...