Administraţia Biosferei Delta Dunării vrea studii de impact pentru cele 6 plaje noi propuse din nordul litoralului
Studiul de impact este necesar pentru protejarea ecosistemelor, iar zonele avute în vedere se află în Sulina, Sfântu Gheorghe, Gura Portiţei, aflate pe teritoriul judeţului Tulcea, precum şi în Vadu, Corbu şi Midia, situate pe teritoriul judeţului Constanţa.
‘În funcţie de rezultatele şi concluziile acestui studiu (…), se va fundamenta solicitarea şi măsura în care este necesară schimbarea destinaţiei din plajă sălbatică în plajă turistică, pentru fiecare caz în parte, fără însă a se pune problema scoaterii acestor zone din administrarea ARBDD’, se arată în comunicatul ARBDD.
Administrarea viitoarelor plaje de pe teritoriul Rezervaţiei se va realiza de către instituţie din subordinea Ministerului Mediului în parteneriat cu autorităţile locale, ARBDD, în calitate de autoritate de mediu, urmând să stabilească regulile de desfăşurare a activităţii sezoniere în zonele amintite.
‘Propunerea rezultată va fi supusă analizei Consiliului ştiinţific şi Consiliului consultativ de administrare şi va fundamenta o hotărâre de Guvern ce va fi înaintată spre verificare şi avizare Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor’, se menţionează în sursa amintită.
Potrivit sursei, suprafeţele pe care se vor putea desfăşura activităţile legale de plajă sezoniere nu vor fi mai mari decât cele în care acestea s-au practicat deja.
În fiecare sezon estival, autorităţile locale din Sulina şi Sfântu Gheorghe reclamă public cheltuielile pe care trebuie să le suporte pentru întreţinerea plajelor de la Marea Neagră, în contextul în care terenurile sunt administrate de ARBDD.
La rândul său, conducerea ARBDD a anunţat în repetate rânduri în ultimii 10 ani că susţine eforturile operatorilor privaţi şi ale autorităţilor locale pentru dezvoltarea turismului, însă practic acest sprijin nu s-a concretizat şi din cauza lipsei în ultimii aproape cinci ani a unui plan de management al Rezervaţiei. Acesta a fost aprobat anul trecut prin hotărâre de Guvern.
De asemenea, în fiecare sezon estival, agenţii ecologi ai ARBDD reclamă tonele de deşeuri lăsate de turişti pe plajele neamenajate din judeţul Constanţa, acestea fiind strânse de copii în timpul unor acţiuni de ecologizare.