Administraţia Fondului de Mediu face controale la firmele care gestionează deşeuri de echipamente electrice şi electronice

Administraţia Fondului de Mediu va derula activităţi de control la firmele care gestionează deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv deşeurile de baterii şi acumulatori portabili, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca - Palmer, miercuri, într-o declaraţie de presă, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 14:44
Administraţia Fondului de Mediu face controale la firmele care gestionează deşeuri de echipamente electrice şi electronice

Ministrul Mediului a precizat că, în acest sens, în şedinţa de Guvern de marţi, a fost modificată şi completată ordonanţa de urgenţă nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.

‘A doua ordonanţă aprobată ieri şi care completează Ordonanţa 196 din 2005 clarifică statutul Administraţiei Fondului de Mediu, pentru că acesta este şi un organ fiscal, cu atribuţii specifice şi detaliază (…) atribuţiile în acest sens. Prima dintre ele este că Administraţia Fondului de Mediu va putea să deruleze activităţi de control la operatorii economici care gestionează deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv deşeurile de baterii şi acumulatori portabili. (…) Pentru că situaţia care s-a creat cu blocajul de ambalaje anul trecut a reieşit numai în urma faptului că AFM a putut să facă control pe deşeurile de ambalaje. Până anul trecut AFM nu a avut această posibilitate şi s-a mers cum s-a mers. Pentru a preîntâmpina să intrăm într-o situaţie similară pe deşeurile electrice şi electronice am instituit acum capacitatea de control a Fondului de Mediu şi pe aceste tipuri de deşeuri’, a spus Cristiana Paşca – Palmer.

Aceasta a explicat că prin OUG se clarifică şi modul de calcul privind contribuţia de 100 lei/tonă la Fondul de Mediu, achitată de primării, în cazul nerealizării obiectivului de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare.

‘O altă prevedere importantă (…) clarifică modul de calcul privind contribuţia de 100 de lei pe tonă la Fondul de Mediu achitată de primării în cazul nerealizării obiectivului de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare sau pe scurt depozitate la groapă. Acest lucru este foarte important pentru că vrem să stimulăm primăriile în principal să colecteze selectiv şi să stimuleze populaţia să colecteze selectiv la sursă şi, din acest motiv, există această ţintă de reducere a cantităţii de deşeuri’, a arătat ministrul.

Conform ministrului Mediului, o altă noutate este aceea că se instituie contribuţii pentru operatorii economici care colectează deşeuri de echipamente electrice şi electronice de baterii sau din corpuri de iluminat.

‘În cazul celor care colectează deşeuri de baterii, acumulatori portabili şi echipamente electrice şi electronice, am introdus o contribuţie de 4 lei pe kilogram, iar în cazul celor care colectează deşeuri din echipamente de iluminat, contribuţia este de 20 de lei pe kilogram. (…) Nu vorbim de taxe aici, (…) vorbim de o contribuţie pentru cantitatea de deşeu care nu se reciclează. Deci fiecare operator economic prin lege are un target de reciclare. Dacă îşi îndeplineşte 100% targetul, nu are de plătit absolut nimic la AFM. Dacă nu şi-l îndeplineşte, pe această diferenţă (…) plăteşte o contribuţie’, a mai spus Cristiana Paşca – Palmer.

Ministrul Mediului a mai afirmat că OUG referitoare la Fondul de Mediu şi o altă OUG, aprobată marţi de Executiv şi care vizează o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea gestionării ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, susţin un prim nivel de reformă reală în managementul deşeurilor din România.

‘Cele două ordonanţe aprobate ieri susţin un prim nivel de reformă reală în managementul deşeurilor din România, reformă pe care acest Guvern a îndrăznit să şi-o asume. Dacă nu am fi făcut-o, România ar fi riscat penalităţi, pentru că suntem ameninţaţi de o situaţie de infringement, care s-ar putea să aibă costuri foarte mari pentru noi toţi, dar nu numai pentru situaţia de infringement, şi pentru că trebuie să avem cu toţii o viaţă mult mai responsabilă vizavi de mediu’, a precizat ministrul Mediului.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan spune că mai important decât calendarul este să se lămurească de ce au fost anulate alegerile
Nicuşor Dan spune că mai important decât calendarul este să se lămurească de ce au fost anulate alegerile
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent în alegerile prezidenţiale, a declarat că mai important decât stabilirea unui calendar al alegerilor este să se lămurească......
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, dacă nu sunt scăzute cheltuielile de funcţionare ale statului, ...
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul ...
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...