Administraţia Naţională a Penitenciarelor are datorii de peste trei milioane de euro
„Suma reprezintă datoriile curente ale sistemului penitenciar, datorii ce au fost achitate parţial în cursul lunii iunie din alocaţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii”, au precizat oficialii ANP.
Din suma datorată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, peste cinci milioane de lei sunt datorii la furnizori de utilităţi, printre care E.ON, Electrica, GDF Suez, Aquaserv, ENEL, dar şi la firmele de salubrizare Rosal şi Supercom.
Potrivit ANP, o problema în achitarea datoriilor sistemului penitenciar a fost înregistrată în cursul lunii mai, „situaţie ce a fost remediată parţial prin suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al sistemului administraţiei penitenciare cu suma de 10.000 mii lei la titlul II «Bunuri şi servicii» din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului cf HG 277/21.05.2013”.
Pe lângă furnizorii de utilităţi, Administraţia Penitenciarelor datorează sume importante de bani şi unui număr mare de farmacii, dar şi multor producători de pâine şi distribuitori de fructe.
Potrivit răspunsului trimis de ANP agenţiei MEDIAFAX, reprezentanţii sistemului penitenciar nu s-au îndatorat doar pentru a asigura hrana, apa, căldura şi energia electrică. Spre exemplu, aceştia sunt datori 2.338 de lei la firma Retro Boutique, care comercializează obiecte de mobilier de tip retro, şi au cheltuit zeci de milioane de lei pentru diverse programe destinate deţinuţilor.
Reprezentanţii ANP au precizat că, în anul 2012, programele educative pentru deţinuţi au costat 33,3 milioane de lei, în timp ce, în prima jumătate a acestui an, s-au cheltuit 15,7 milioane de lei.
ANP a mai arătat că, în primele cinci luni ale anului, numărul deţinuţilor a crescut cu 1.442 de persoane, în timp ce în perioada similară din 2012, numărul celor încarceraţi a crescut cu 1.255.