„Echipele sunt pregătite să intervină în cazul în care vor mai ieşi la suprafaţa apei şi alte cadavre. În ultimele zile, s-a acţionat continuu, iar cadavrele recuperate au fost preluate de firma autorizată spre neutralizare”, se arată într-un comunicat al companiei.
Reprezentanţii Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa menţionează că în zona delimitată de barajele antipoluare nu au apărut irizaţii de combustibil, iar echipele CN Administraţia Porturilor Maritime monitorizează evoluţia situaţiei.
„Traficul navelor în Portul Constanţa zona Midia se desfăşoară în condiţii de siguranţă, deşi şenalul navigabil este parţial blocat, nefiind înregistrate întârzieri la sosirea sau la plecarea navelor în/din port”, adaugă ei.
De luni, 2 decembrie 2019, au intrat în portul Midia trei nave, iar alte trei nave au părăsit portul. În perioada următoare sunt avizate la sosire patru nave.
O navă cu peste 14.000 de oi s-a scufundat parţial pe 24 noiembrie în Portul Midia.
Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, ANSVSA a anunţat că au fost salvate 228 de oi de pe nava scufundată.
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu.