Administraţia Prezidenţială: Nu există nicio schimbare a poziţiei oficiale a României privind relaţia cu Turcia

Economica.net
30 05. 2017
turkey_flag_waving_60567300

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, mesajul transmis luni de consilierul prezidenţial Ion Oprişor în deschiderea programului ‘Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil’, în care se regăseşte un pasaj referitor la axa Rusia – Turcia – Iran, a fost ‘pregătit în contextul unui eveniment care presupunea o abordare mai degrabă analitică a mediului de securitate din zona Mării Negre’, fiind elaborat pentru a fi prezentat reprezentanţilor mediului academic şi specialiştilor cu expertiză în materie din statele riverane Mării Negre.

‘Formularea pasajului în cauză, prin lipsa acurateţii redactării sale, a lăsat loc unor interpretări care nu corespund modului în care România se raportează la Turcia. Nu există nicio schimbare a poziţiei oficiale a ţării noastre privind relaţia cu Turcia’, a subliniat Preşedinţia.

Potrivit sursei citate, România apreciază în mod deosebit Parteneriatul strategic cu Turcia, care este ‘construit pe obiective şi interese comune, fiind caracterizat printr-o cooperare excelentă pe toate dimensiunile sale, inclusiv în cadrul NATO’.

‘Ca state riverane Mării Negre, România şi Turcia cooperează pentru stabilitatea şi prosperitatea pe termen lung a acestei regiuni şi, de aceea, problematica regiunii Mării Negre reprezintă o constantă a dialogului bilateral. Ne dorim ca percepţiile noastre comune asupra dimensiunii strategice a regiunii să fie convergente, în sprijinul stabilităţii şi securităţii regionale’, a arătat Preşedinţia.

Administraţia Prezidenţială menţionează că toate aceste mesaje au fost transmise şi în cadrul discuţiilor purtate luni dimineaţa de consilierul prezidenţial Ion Oprişor cu ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti.

‘În timpul întrevederii, partea turcă a primit clarificările oferite, ambele părţi convenind că relaţiile bilaterale dintre Turcia şi România continuă, neafectate, în aceiaşi parametri ca şi în prezent’, a subliniat sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu prilejul deschiderii lucrărilor programului ‘Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil’, care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Ion Oprişor. În mesaj se arăta, între altele, că actualul context internaţional relevă agravarea unor ameninţări complexe şi dinamice la adresa stabilităţii regiunii extinse a Mării Negre.

‘Sub influenţa evenimentelor politice şi militare din ultimii ani, această zonă a devenit un loc de întâlnire a diferitelor sfere de influenţă, situându-se la intersecţia unor graniţe geopolitice şi geo-economice sensibile. Arealul reprezintă o frontieră maritimă a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia – Turcia – Iran’, se arăta în mesaj.