Administraţia publică ar putea finanţa şi intervenţiile la locuinţele cu risc seismic ale persoanelor fizice

Economica.net
14 04. 2014
bulina_54412500_65765200

Iniţiatorul, deputatul PNL Diana Tuşa, precizează în expunerea de motive a propunerii de lege că, în cazul unui cutremur cu intensitatea mai mare de 7 grade Richter, 35.000 de construcţii ar putea fi avariate sau chiar distruse, fiind identificate peste 5.000 de imobile cu grad de risc seismic ridicat.

‘Considerăm necesară introducerea acestei prevederi pentru a preîntâmpina situaţiile în care autorităţile administraţiei publice locale ajung în imposibilitatea consolidării acestor clădiri considerate pericol public. (…) Din cauză că, pentru finanţarea execuţiei lucrărilor de consolidare a locuinţelor proprietate privată a persoanelor fizice, nu se pot asigura sumele necesare din bugetul local, neexistând o bază legală, am ajuns în situaţia în care, în municipiul Bucureşti spre exemplu, doar 5% din blocurile cu risc seismic au fost reabilitate’, precizează deputatul, potrivit sursei citate.

Propunerea de lege avea iniţial un raport de respingere din partea comisiei parlamentare de specialitate, însă, plenul Senatului a respins acest raport, adoptând propunerea de lege cu 77 de voturi pentru, 18 voturi împotrivă şi o abţinere.

Propunerea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.