„Ceea ce se întâmplă zilele astea în Bucureşti are două cauze – una ce nu ţine de noi, respectiv nefuncţionarea CET-ului Griviţa, ce nu se află în administrarea RADET-ului sau a Primăriei Capitalei, ci în administrarea Sectorului 1, au o problemă tehnică. (…) Nu s-a simţit pentru că eram pe programul de iarnă, unde ELCEN funcţiona cu patru CET-uri, dar acum, trecând la programul de vară, când funcţionăm cu două CET-uri, această lipsă majoră s-a simţit. (…) Pe de altă parte, există întreruperi ale apei calde pe toate sectoarele municipiului Bucureşti, pentru că se lucrează. Este ceva cu caracter de noutate, pentru că astfel de lucrări nu au mai avut loc în utimul timp, ne-am asumat acest oprobriu public, să spunem, dar iarna nu putem să reparăm, vara nu putem să reparăm, atunci când?”, a declarat Burghiu, la şedinţa CGMB.
El a menţionat că este vorba de patru paliere, lucrări de primă urgenţă, care presupun aşa-zisele revizii, înlocuiri ale zonelor afectate de sub tronsoane, înlocuiri ale unor echipamente care nu s-au mai schimbat de cel puţin zece ani.
Pe aceeaşi temă:
Potrivit acestuia, situaţia RADET din punct de vedere tehnic este „foarte complicată”, iar RADET nu se repară în 2-3 ani.
„Va fi un proces greu, vom mai avea sincope din punct de vedere al funcţionării, nimeni nu poate să garanteze că o să fie totul lapte şi miere. Vor mai exista avarii, dar ceea ce noi ne dorim e să diminuăm numărul acestora, iar în timp, în cadrul unui proces îndelungat, undeva la 5 – 10 ani să spunem că revenim la normalitate”, a adăugat Burghiu.