Administrator special Oltchim: În cel mult două luni am putea avea o decizie privind câştigătorul licitaţiei pentru active
Pentru cumpărarea de active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, au fost depuse în total nouă oferte.
Surse aproapiate procesului de privatizare au declarat, pentru News.ro, că opt oferte au fost depuse până joi, 6 iulie, ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante, însă nicio ofertă nu a fost depusă din partea grupului germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului.
Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit de la Chimcomplex Borzeşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA), GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galaţi (care a mai cumpărat active de la Oltchim în 2013) şi BNS Group.
A noua ofertă fost depusă de către fondul de investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice, cu circa 20 de minute după termenul limită, au declarat sâmbătă, pentru News.ro, surse aproapiate procesului de privatizare.
Ofertele pentru cumpărarea de active ale Oltchim au fost depuse electronic.
Sursele au precizat că, deşi a fost depusă după termenul limită, oferta ar putea fi acceptată în cazul în care este considerată suficient de atractivă.
Unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate, au precizat sursele.
Administratorul special a confirmat numărul de oferte, fără a dori să menţioneze numele ofertanţilor, şi a precizat paşii următori în procesul vânzării activelor.
„Noi avem nouă oferte, a noua depusă după termen. Avem obligaţia să le punem pe masa creditorilor, urmând ca ei să analizeze avantajele şi dezavantajele fiecărei oferte şi să decidă în consecinţă. Consultanţii ne vor face un raport privind analiza ofertelor depuse, pe ca îl vom înainta crediorilor societăţii”, a spus Stănescu, pentru News.ro.
După analiza consultantului, Comisia Europeana va trebui să se pronunţe asupra respectării principiului discontinuităţii economice.
News.ro a relatat, în 19 ianuarie, că firmele care vor cumpăra activele Oltchim ar putea contribui la rambursarea ajutorului de stat primit de către combinat, în cazul în care Comisia Europeană decide că ajutorul a fost acordat ilegal şi trebuie restituit, iar societatea Oltchim nu poate rambursa banii.
Informaţiile erau conţinute într-un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, şi de administratorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL, intrat în posesia News.ro.
Din această cauză, creditorii au acceptat să elimine riscul pentru cumpărători prin modificarea metodei de vânzare a Oltchim, „în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda trasferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător”, se preciza în document.
Administratorul special a precizat, pentru News.ro, că analiza consultanţilor va preciza dacă ofertele sunt conforme – dacă cuprind scrisori de garanţie şi toate cerinţele vânzătorului -, după care urmează răspunsul Comisiei Europene şi decizia creditorilor.
„Într-o lună după răspunsul Comisiei Europene, creditorii se vor pronunţa asupra câştigătorului. O lună ar dura răsounsul Comisiei, o lună decizia creditorilor, deci maximum două luni până la o decizie privind câştigătorul. Apoi durează şase luni, după incheierea contractului, transferul proprietăţii”, a explicat Stănescu.
Decizia creditorilor depinde de conţinutul ofertelor.
„Dacă ofertanţii se dovedesc serioşi în oferta lor financiară, atunci creditorii ar putea să aprobe oferta cea mai bună, dând astfel şansa la o vânzare de succes a Oltchimului”, a mai spus administratorul special.
Vineri, Oltchim a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un un anunţ în care a precizat că nouă investitori au depus oferte pentru activele combinatului, fără a da alte detalii.
Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti a anunţat joi dimineaţă că a depus, în ultima zi în care se pot depune oferte, ofertă pentru preluarea activelor Oltchim din Râmnicu Vâlcea, susţinând că vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică.
Joi seară, producătorul polonez de produse chimice PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC, a notificat Bursa de Valori din Varşovia, pe care este listat, că nu a mai depus ofertă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Compania PCC Rokita este controlată de grupul PCC SE Duisburg, Germania, care deţine 84,16% din acţiuni.
PCC SE este, de asemenea, principalul acţionar minoritar al Oltchim, cu o participaţie de 32,3%, dar a participat în procesul de privatizare de la Oltchim prin filiala poloneză PCC Rokita.
Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă, a fost prelungit de două ori, ultimul termen fiind 6 iulie, ora 18.00.
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.
În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active.
Strategia de privatizare presupune obţinerea unui preţ cât mai mare pentru creditori, arată un document realizat de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, intrat în posesia News.ro.
„În cazul suprapunerii ofertelor pentru acelaşi activ / pachete de active din partea mai multor ofertanţi, de exemplu în cazul ofertanţilor ce depun oferte pentru mai multe active / pachete de active, diversele combinaţii de oferte vor fi comparate una cu alta cu obiectivul de a identifica combinaţia ce presupune cea mai mare valoare agregată”, se precizează în document.
Compania a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,68 milioane euro, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, şi o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.
Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.