Pragul maxim de deţinere de 20% din acţiunile BVB, în statutul Bursei. La fel şi alte noi prevederi legale

Economica.net
12 01. 2015
bvb555_88861600_37570300_44380900

Consiliul de Administraţie al BVB a decis vineri, 9 ianuarie, modificarea Actului Constitutiv al societăţii în vederea alinierii prevederilor acestuia la noile prevederi incluse în Legea 297/2004 a pieţei de capital prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 90/2014, care a intrat în vigoare în data de 9 ianuarie 2015.

Una din modificările principale vizează majorarea pragului de deţinere de la 5% la 20% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti. Noua formă a Actului Constitutiv al BVB va fi transmisă spre aprobare Autorităţii de Supraveghere Financiară.

OUG 90/2014 a fost adoptată de către Guvern pe 23 decembrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie 2014. De la data intrării în vigoare, 9 ianuarie 2015, ordonanţa aduce mai multe noutăţi care sunt menite să simplifice şi să clarifice procedura de vot în adunările generale ale acţionarilor, să consolideze crearea unui sistem centralizat de plată a dividendelor, să îmbunătăţească mecanismele ofertelor publice şi regimul de listare.

Termenul de împuternicire generală a fost introdus pe lângă cel de împuternicire specială, pentru conformarea cu prevederile directivei europene şi pentru eficientizarea şi înlesnirea votului prin mecanismul de vot prin împuternicire. Un nou tip de împuternicire care poate fi utilizat pentru votul prin procură, ‘împuternicirea generală’, a fost introdus, iar cel curent, ‘împuternicirea specială’, a fost menţinut. Împuterniciri generale vor fi acordate pentru o perioadă de maximum 3 ani, pentru unul sau mai mulţi emitenţi, pentru toate punctele de pe ordinea de zi a AGA. Pe de altă parte, împuternicirea specială poate fi acordată pentru reprezentare la o singură AGA şi trebuie să conţină votul exprimat de acţionar în conformitate cu ordinea de zi (de exemplu, împuternicitul nu are voie să exprime alte voturi decât în conformitate cu procura primită de la acţionar). Împuternicirile generale pot fi acordate pentru intermediari sau avocaţi.

Alte noutăţi se referă la simplificarea cerinţelor privind documentele pentru adunarea generală a acţionarilor. Reglementările din România prevăd ca, înaintea AGA, acţionarii trebuie să prezinte împuternicirea în original. Pentru simplificarea acestui proces preliminar, au fost introduse noi dispoziţii care să permită ca împuternicirea să fie prezentată în copii. Mai mult, acţionarii care au ales să voteze prin împuterniciri generale acordate pentru mai multe AGA trebuie să prezinte copia certificată doar înaintea primei AGA.

Conform legislaţiei anterioare, persoanele juridice erau obligate să prezinte mai multe documente în original sau în formă certificată, prin care să ateste identitatea reprezentantului lor legal. Modificările vizează simplificarea întregii proceduri prin utilizarea bazei de date a Depozitarului Central. Astfel, dovada de proprietate şi de reprezentant legal trebui făcută cu un extras din baza de date a Depozitarului Central, iar toate celelalte cerinţe sunt eliminate.

Pentru ca Depozitarul Central să devină instituţia naţională calificată pentru furnizarea de informaţii cu privire la acţionari, a fost introdus un nou articol privind obligaţia acţionarilor de a depune la Depozitarul Central documentele de identificare referitoare la persoana juridică şi reprezentantul său legal. În plus, acţionarii vor trebui să notifice şi să comunice Depozitarului Central documentele privind modificările în structura persoanei juridice şi a reprezentanţilor legali.

O nouă prevedere a fost introdusă în Legea nr.297 / 2004 privind dreptul acţionarilor de a vota în cadrul adunărilor generale. Noua dispoziţie prevede că acţionarul care a votat prin corespondenţă poate vota personal sau prin împuternicit, dacă decide să participe la adunarea generală a acţionarilor. Votul iniţial prin corespondenţă va fi anulat.

De asemenea, pentru crearea unui sistem centralizat, uniform şi general pentru plata dividendelor, Legea 297/2004 a fost amendată prin introducerea unei noi atribuţii Depozitarului Central în ceea ce priveşte distribuirea dividendelor către investitori şi au fost eliminate cerinţele privind anunţul unei oferte publice.

Un alt articol se referă la aprobarea simultană a admiterii la tranzacţionare de către ASF şi de către operatorul pieţei reglementate. Noul articol creează o procedură de aprobare provizorie de către operatorul de piaţă reglementată a prospectului şi a solicitării de admitere la tranzacţionare.

Versiunea anterioară a Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital a prevăzut un cvorum special şi majoritate de vot pentru votarea majorărilor de capital social şi suspendarea dreptului de preferinţă al acţionarilor de a subscrie noi acţiuni – pentru luarea unei decizii era necesară prezenţa la AGA a trei sferturi din numărul acţionarilor şi să fie exprimate voturile a cel puţin 75% din drepturile de vot. Modificarea acestei prevederi constă în schimbarea cvorumului la trei sferturi din capitalul social (şi nu numărul de acţionari) şi a majorităţii la două treimi din drepturile de vot.