Administratorii de pensii: Schimbările legislative majorează costurile, iar veniturile sunt limitate

Economica.net
20 05. 2013
bani_leu_lei_curs_45036700

„Poate că supraveghetorul ar trebui să se uite mai des la mersul economic al afacerii care se numeşte industria pensiilor private, pentru că altfel vom asista la reducerea numărului de administratori şi apariţia unui monopol. Poate că unora le va conveni, dar eu spun ca nu este bună lipsa concurenţei pe această piaţă”, a spus Andănuţ, prezent la un eveniment de specialitate organizat la Sinaia.

El a recomandat autorităţii de reglementare să analizeze mai mult impactul financiar asupra cheltuielilor de funcţionare ale administratorilor atunci când intenţionează să pună în aplicare noi iniţiative legislative.

„Veniturile administratorilor sunt limitate prin lege, în timp ce partea de costuri nu. Supraveghetorul trebuie să ia în calcul faptul că noi, administratorii, trebuie să ne recuperăm investiţiile într-un interval de timp, care s-a extins în urma schimbărilor intervenite în legislaţie, iar acţionarii sunt îngrijoraţi de această evoluţie”, a afirmat Andănuţ.

Datele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) arată că administratorii mai au de recuperat pierderi de 315 milioane de euro, iar intrarea pe profit va avea loc de-abia în 2021.

Andănuţ a afirmat că sistemul pensiilor este un domeniu în care întrebările actualilor salariaţi, viitorii pensionari, vor primi răspunsuri după anul 2030.

„Trebuie să aducem în discuţie nişte subiecte, să fim vocali pentru ca politicienii noştri să înţeleagă spre ce ne îndreptăm. În opinia mea, nu ne aşteaptă zile bune în sistemul de pensii private. La nivelul actual de contribuţie, viitorul pensionar nu va simţi nimic în buzunar la pensie. Nu trebuie să inducem în eroare participanţii cu o idee care este falsă, că vor avea pensiile completate cu nu ştiu ce sume. Nu vor avea mai nimic, deci nu vor simţi diferenţa în niciun fel, poate doar diferenţa de ţigări pentru o lună sau alta. Ca administrator, nu vreau sa fac promisiuni deşarte”, a afirmat directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii.

Cu active de peste 2,4 miliarde de lei pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), Allianz-Ţiriac Pensii este al doilea jucător de profil.

Pilonul II numără opt fonduri de profil, cu 5,86 milioane de participanţi, şi a ajuns la active nete de 10,54 miliarde de lei la finele lunii martie, conform datelor oficiale.