Administratorii firmelor de stat vor fi angajaţi în funcţie de răspunsul la „Scrisoarea de aşteptări”

Autorităţile vin cu o nouă abordare a modului în care vor fi recruraţi administratorii întreprinderilor de stat. Statul va elabora ceea ce se cheamă "scrisoare de aşteptări", în care explică cerinţele sale de la viitorul angajat. Candidaţii trebuie să răspundă printr-o "declaraţie de intenţie", iar ce scriu acolo contează în decizia de angajare.
Economica.net - vin, 26 aug. 2016, 19:33
Administratorii firmelor de stat vor fi angajaţi în funcţie de răspunsul la

„Unul dintre principalele mijloace de comunicare dintre autoritățile publice tutelare și întreprinderile publice, încă din faza procesului de selecție a membrilor Consiliului de Administrație, îl poate reprezenta Scrisoarea de Așteptări”, se arată într-un ghid denumit „Participarea statului în economie”, elaborat de Ministerele Economiei şi Finanţelor.

Ce este această „scrisoare de aşteptări”

„Acest document va stabili performanțele așteptate de la organele de administrare și conducere ale întreprinderii publice, precum și politica autorității publice tutelare vizavi de eventuale obligații de serviciu public pe care le poate impune asupra întreprinderii. Ulterior, pe baza scrisorii de așteptări se vor determina, în Planul de Administrare al întreprinderii publice, obiectivele de performanță asumate de conducerea societății, detaliate la un nivel și mai mic de granularitate în contractele de mandate”, scrie în document.

Întâi va fi elaborată o astfel de scrisoare standard, care va fi adaptată pentru fiecare întreprindere de stat în parte.

„Ministerul Finanțelor Publice va elabora un format de scrisoare de așteptări, drept cadru unitar valabil pentru toate întreprinderile publice, care să își mențină însă un nivel de flexibilitate pentru ca CA și directorii să poată acționa pentru conducerea societății. Respectând acest format, autoritățile publice tutelare vor elabora pentru fiecare întreprindere publică în parte câte o scrisoare de așteptări”, se mai arată în ghid.

„Candidații la poziția de membru în cadrul Consiliului de Administrație vor formula răspunsuri specifice – raportat și la scrisoarea de așteptări – sub forma unei declarații de intenție, urmând ca în derularea procesului de selecție descris în legislația în vigoare, unii dintre aceștia să fie selectați și desemnați administrator”, se mai spune în ghid.

Cum se va numi şi cum va arăta un Consiliul de Administraţie la stat

Ghidul spune cum se va desfăşura procesul de selecţie a administratorilor şi dă şi câteva indicii asupra unor cerinţe necesare angajării: 5 ani experienţă managerială, cel puţin 5 ani experienţă profesională şi „educaţie economică adecvată”. Iată, detaliat, ce scrie în ghid:

„Membrii Consiliului de Administrație vor fi selectați conform unor criterii de selecție elaborate de autoritatea publică tutelară, după normele elaborate de Ministerul Finanțelor Publice și aprobate de Guvern, iar întregul proces de selecție va fi transparent: va fi publicată lista scurtă a candidaților pentru a deveni membrii în Consiliul de Administrație, precum și elemente biografice ale acestora (CV-uri complete sau rezumate ale CV-uri), scrisoarea de așteptări, etc. Criteriile de selecție vor viza minimizarea subiectivismului și asigurarea unui înalt nivel de profesionalism și integritate a membrilor Consiliului de Administrație. În același timp, va fi asigurată o bună diversitate a membrilor Consiliului – de gen, vârsta, competențe, pregătire, experiență profesională raportată la necesitățile societății – pentru a fi asigurată o pluralitate de perspective în cadrul discuțiilor ce vor avea loc în reuniunile acesteia, astfel încât să fie luate cele mai bune decizii pentru întreprindere, într-un mediu de activitate din ce în ce mai complex.

În mod obligatoriu, majoritatea administratorilor întreprinderii publice (fie ea societate sau regie autonomă) va fi alcătuită din administratori independenți. Toți membrii CA, inclusiv cei selectați din cadrul autorității publice tutelare (funcționari publici sau alt tip de personal contractual) ar trebui să aibă experiență profesională de minimum 5 – 10 ani și studii adecvate (în sectoarele financiar, economic, juridic, administrativ) și 5 ani experiența managerială. Nu trebuie ca toți membrii CA să aibă experiență profesională în industria în care activează societatea, întrucât pluralitatea de experiențe profesionale este cea care poate da substanță discuțiilor și activității membrilor CA. Cu toate acestea, unii dintre ei trebuie să aibă și acest tip de experiență sectorială. De asemenea, este esențial ca toți membrii CA să aibă o educație economică adecvată și o bună înțelegere a principalilor termeni economici specifici administrării”.

Statul este încă acţionar unic sau majoritar la mare parte din economia românească. În prezent, sunt 253 de întreprinderi aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea organelor administrației publice centrale, și alte 1.090 la administrația locală. În total, întreprinderile publice au o pondere de 6-8% din PIB şi angajează 4% din numărul total de salariaţi din România.

Te-ar mai putea interesa și
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a îndemnat pe președintele ales Donald Trump să păstreze credite fiscale......
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...