Şefii Fondului Proprietatea au ratat o condiţie pentru a-şi păstra mandatul. Mizează pe înţelegerea acţionarilor
Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au dat răgaz până marţi 30 iunie 2015, administratorului FP, Franklin Templeton să îndeplinească două obiective, pentru a-şi păstra mandatul de a conduce Fondul. Unul dintre ele era să reducă până la 15% diferenţa dintre valoarea activului net raportat la o acţiune (VUAN) şi preţul de piaţă a la acţiunilor FP, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
A doua zi după expirarea termenului discountul este de 32,65%, dar Franklin Templeton mizează pe indulgenţa acţionarilor şi că aceştia îi vor prelungi, totuşi, mandatul. Are argumente în acest sens.
„Situaţia actuală demonstrează clar că discountul de tranzacţionare se află în afara controlului Managerului de Fond (Greg Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton Investments Management, n.r.). Noi, în calitate de Manager de Fond, am făcut fără îndoială paşi semnificativi înainte pentru a micşora discount-ul şi am folosit toate instrumentele obişnuite în acest sens, precum listarea la LSE (London Stoxck Exchange, bursa din Londra, n.r.), răscumpărări de acţiuni şi distribuţii de numerar, şi vom continua să implementăm această strategie, pentru a obţine o reducere în continuare a discountului”, spune Greg Konieczny într-o declaraţie distribuită ziariştilor care au pus întrebări despre soarta mandatului Franklin Templeton la cârma FP.
Oficialul Franklin Templeton invocă „obstacole semnificative, care au avut un impact advers asupra discountului de tranzacţionare faţă de VUAN”.
Fondurile de investiţii, care controlează majoritatea acţiunilor FP, au impus administratorului criterii de performanţă severe acum doi ani, când au făcut front comun cu Casa de investiţii de risc americane Elliott Associates, cel mai mare acţionar al FP, care controlează peste 20% din drepturile de vot în fond.
Potrivit contractului de administrare încheiat acum un an, discountul ar fi trebuit păstrat sub pragul de 15%, în cel puţin două treimi din sesiunile de tranzacţionare din perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015, iar VUAN la 30 iunie să fie mai mare de 1,16 lei / acţiune, cât era în 30 septembrie 2013. VUAN este de peste 1,18 lei / acţiune, dar discountul este mai mare de 32%.
Explicaţii
Franklin Templeton dă vina pe Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care nu a aprobat la timp reglementările care să permită listarea FP la Londra, aceasta fiind ujna din principalele metode de reducere a discountului.
„Dacă listarea ar fi avut loc în luna decembrie 2014, aşa cum a fost programată iniţial, nivelul discountului ar fi fost diferit acum. Această întârziere a fost cauzată de faptul că reglementarea cu privire la listarea secundară prin intermediul titlurilor de interes (DIs – depository interests) nu a fost emisă în 2014”, scrie Greg Konieczny, în răspunsul dat ziariştilor.
Proiectul de reglementare a fost publicat pe site-ul ASF, în scopul consultării publice, „abia în noiembrie 2014. Listarea la Londra a fost finalizată la finalul lunii aprilie, iar Fondul este acum cel de-al cincilea cel mai are fond închis după active (de la LSE, n.r.). Astfel că este foarte vizibil şi lichid, având un randament mai ridicat în comparaţie cu cele mai mari 15 fonduri listate pe LSE. Ar trebui să vedem în continuare beneficiile listării pe LSE pentru Fond şi acţionarii săi”, argumentează managerul FP.
Alte obstacole invocate Franklin Templeton, care ar fi scos de sub controlul managerului FP chestiunea discountului sunt:
– întârzierea ieşirii Hidroelectrica din insolvenţă şi, respectiv, a listării companiei la BVB.
– durata peste aşteptări de lungă a negocierilor privind vânzarea anumitor pachete de acţiuni nelistate. Este vorba mai ales de pachetele la fostelel filiale ale Electrica, acum privatizate.
– întârzierea liberalizării preţurilor gazelor pentru gospodării, scaderea preţurilor la electricitate, precum şi reducerea ratei reglementate de profitabilitate pentru companiile de distribuţie de electricitate, factoiricare ar fi cauzat menţinerea valorii acţiunilor energetice din portfoliul FP sub nivelul aşteptat.
Ce va urma
Franklin Templeton speră să convingă pe acţionarii FP cu argumentele de mai sus şi, probabil, şi cu altele, să-i prelungească mandatul în AGA din octombrie.
Miza nu este doar comisionul consistent primit pentru administrarea FP, dar şi reputaţia Franklin Templeton, care spunea, la un moment dat, că Fondul Proprietatea este cel mai mare fond de investiţii de tipul său din lume.
„În cadrul următoarei Adunări Generale a Acţionarilor, care va avea loc în octombrie 2015, vom prezenta un raport comprehensiv asupra eforturilor pe care le-am depus pentru a îndeplini obiectivele de performanţă”, promite Greg Konieczny.
Administratorul Fondului va continua strategia de investitii existentă, „care este clară, previzibilă şi concentrata pe maximizarea randamentelor pentru acţionarii Fondului. Deşi discount-ul faţă de VUAN înca nu a fost micşorat la 15% sau mai puţin, noi ne continuăm eforturile nu doar pentru atingerea acestui obiectiv, ci pentru depăşirea acestuia, deoarece credem că Fondul ar trebui să se tranzacţioneze la un discount semnificativ mai mic decat nivelul actual”.
Altfel spus, dacă se va prelungi mandatul, Franklin Templeton ar continua strategia de administrare, bazată pe răscumpărări de acţiuni FP, însoţite de anularea lor şi de distribuţia capitalului social al Fondului, către acţionari. De asemeni ar continua să vândă pachetge de acţiuni importante din portofoliu, fapt pentru care a fost acuzat pentru politica agresivă de subţiere a portofoliului Fondului.
La observaţia că Franklin Templeton nu a cumpărat mai nimic pentru FP, că prin vânzarea agresivă de active Fondul ar fi „vândut cu bucata” şi că acest mod de administrare ar putea duce la desfiinţarea de facto a Fondului, oficialii Franklin au răspuns că achiziţia cea mai bună pentru Fond este să-şi cumpere propriile acţiuni. Administrarea Fondului ar crea astfel valoare pentru acţionari.
Citeşte şi
Acţionarii FP au prelungit mandatul Franklin Templeton şi au aprobat reducerea capitalului social
Cum se laudă şefii FP la New York că au administrat fondul