Administratorii Oltchim lucrează la un raport care va indica şi persoanele vinovate de insolvenţă

Economica.net
27 02. 2013
privatizarea_oltchim_se_amana_19064000

El a explicat că soluţiile pentru Oltchim sunt căutate pe trei paliere, respectiv la Comisia Europeană, în analiza administratorilor judiciari şi în finanţarea activităţilor curente din alte surse.

„Un palier este cel care priveşte relaţiile cu Comisia Europeană. Am răspuns la un prim set de întrebări, iar marţi am primit un nou set de întrebări. Comisia doreşte să ştie dacă a fost sau nu ajutor de stat până în prezent. La acest al doilea set de întrebări am răspuns într-un termen record, deşi erau destul de ample ca informaţii solicitate. Mâine, după ce vor fi lecturate de Consiliul Concurenţei, vor pleca la Bruxelles”, a declarat Vosganian.

Un reprezentant al Ministerului Economiei se va deplasa săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a avea o consultare cu oficialii CE, după ce aceştia vor analiza răspunsurile transmise.

„În situaţia în care Comisia va decide că nu a fost ajutor de stat, va intra în funcţiune notificarea pe care noi deja am trimis-o cu privire la ajutorul de stat”, a spus Vosganian.

Al doilea palier enumerat de ministru se referă la analiza efectuată de administratorii judiciari.

„Adimistratorii judiciari fac un raport cu privire la cauzele insolvenţei. El va fi definitivat până la 12 martie, inclusiv cu eventuale răspunderi pentru persoanele din responsabilitatea cărora s-a ajuns în această situaţie. Probabil că acest material va fi deosebit de util pentru cei care dau sfaturi în legătură cu Oltchim”, a spus ministrul Economiei.

Al treilea palier vizeză rezolvarea problemelor curente prin recuperarea unor ipoteci ale companiei şi finanţarea activităţii printr-un împrumut la un consorţiu bancar.

„Din păcate, Oltchim, dincolo că este înglodat în datorii, este şi ipotecat. Cred că şi panseluţele din faţa sediului central şi bordurile sunt ipotecate. De aceea, cei care au condus Oltchim aproape că n-au lăsat nicio şansă acestui combinat şi probabil din acest motiv verdictul Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional a fost că Oltchim nu are nicio şansă de supravieţuire”, a afirmat ministrul.

Întrebat de jurnalişti dacă ştie care sunt persoanele care trebuie să răspundă penal pentru situaţia în care a ajuns compania, Vosganian a precizat că nu este în măsură să prezinte aceste informaţii..

„Administratorii judiciari sunt îndreptăţiţi să facă aceste declaraţii. Ei ne-au promis că în 12 martie vor da un raport detaliat inclusiv cu acele înţelegeri de natură comercială care sunt predispuse la suspiciuni în această privinţă şi la tragerea unor responsabilităţi, fie de natură civilă, fie de natură penală”, a spus Vosganian.

Totodată el a menţionat faptul că predecesorul său la ministerul Economiei, Daniel Chiţoiu, a făcut cinci astfel de sesizări la instanţele de cercetare penală care vizau în principal reprezentanţi ai echipei manageriale.

„Inclusiv directorul?’, au întrebat jurnaliştii.

„Da”, a răspuns Vosganian.

Combinatul Oltchim se află în insolvenţă. Guvernul a încercat anul trecut să privatizeze Oltchim, însă licitaţia pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni a eşuat din cauză că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.