Ilie Dragne, administratorul firmei de porci din Teleorman, unde acţionar majoritar a fost Valentin Ştefan Dragnea, fiul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost eliberat vineri din arestul Poliţiei Capitalei.
Ilie Dragne a fost lăsat să plece acasă la expirarea ordonanţei de reţinere de 24 de ore, după ce procurorii de la Parchetul General au decis să nu ceară în instanţă arestarea preventivă a acestuia.
La ieşirea din arest, administratorul fermei a refuzat să facă declaraţii presei, însă avocata lui, Maria Vasii, a dat câteva explicaţii.
Astfel, avocata a spus că Ilie Dragne a preluat societatea Ferma Salcia SA la sfârşitul lunii ianuarie 2017, însă el nu are nicio legătură cu lucrarea pentru care s-a emis acea factură cu privire la care procurorii au lansat acuzaţia de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 223.000 euro.
‘Pentru această factură nu s-au încasat venituri, întrucât factura venea ca urmare a unor lucrări de construcţie, care au fost încorporate în clădirile, în saivanele, în care sunt porcii, aşadar nu a existat o îmbogăţire de pe urma acestei facturi’, a spus Maria Vasii.
Ea a adăugat că, la data emiterii acelei facturi, Valentin Ştefan Dragnea şi Ilie Dragne erau acţionari ai firmei, însă administrator era o altă persoană, pusă sub acuzare de procurori. Avocata a subliniat că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie lui Valentin Ştefan Dragnea.
‘Procurorii îl acuză pe Ilie Dragne, administratorul, că ar fi complice la evaziune fiscală. Domnul Valentin Ştefan Dragnea nu a fost niciodată administrator. A avut doar calitatea de acţionar’, a precizat avocata.
Maria Vasii a mai declarat că în ianuarie 2017 Valentin Ştefan Dragnea i-a cedat lui Ilie Dragne cele 90% din acţiuni pe care le avea la SC Ferma Salcia SA, astfel încât ultimul este în prezent unicul asociat al firmei, iar procedura de transfer este în curs la Registrul Comerţului.
La final, Maria Vasii a spus că acuzaţiile procurorilor în acest caz vin după ce o persoană cercetată într-un alt dosar a făcut un denunţ pentru a beneficia de reducerea pedepsei, el menţionând în denunţ mai multe societăţi comerciale, printre care se află şi Ferma Salcia SA.
Joi, procurorii şi poliţiştii au efectuat percheziţii la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, dar şi la locuinţele mai multor persoane într-un dosar în care se investighează infracţiuni de evaziune fiscală care ar fi dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 39 de milioane de lei. Printre locaţiile unde au avut loc percheziţii a fost şi ferma din Salcia.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, au fost efectuate percheziţii în 80 de locaţii – sedii sociale şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi locuinţe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora.
‘Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010 – 2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidenţiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal’, se arată într-un comunicat al Parchetului General.