Franklin Templeton îi ispiteşte pe acţionarii FP cu 677 mil. lei luaţi din capitalul social

Economica.net
27 09. 2013
fondul_proprietatea_lui_franklin_58872000

Capitalul social al Fondului Proprietatea (FP) urmează să fie redus cu 677 de milioane de lei, până la 12,861 miliarde de lei, prin diminuarea  valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei, astfel că fiecare acţionar va încasa câte 0,05 lei/acţiune.

Propunerea Franklin Templeton va fi discutată de acţionarii într-o AGA programată pentru 22 noiembrie, potrivit unui convocator transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fondului Proprietatea, ce implică restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social vărsat al Fondului Proprietatea”, se arată în convocatorul AGA.

Fondul Proprietatea are în prezent un capital social de 13,778 miliarde lei, care va fi însă diminuat cu 240,3 milioane lei, la 13,538 miliarde lei prin anularea acţiunilor răscumpărate în 2011. Astfel, suma de 676,9 milioane lei va fi scăzută din capitalul social care va rezulta după anularea acţiunilor răscumpărate în 2011.

În AGA programată pentru 22 noiembrie acţionarii vor analiza şi propunerea Franklin Templeton pentru aprobarea unui nou program de răscumpărare de acţiuni.

Administratorul Fondului propune răscumpărarea unui pachet de 252,8 milioane de titluri reprezentând 1,87% din actualul capital social (de 13,778 milioane lei) sau 10% din „valoarea capitalului social subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre acestea două, începând de la data la care programul de răscumpărare aprobat prin hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 4/25 aprilie 2012 este finalizat (sau revocat de către acţionari)”.

Noul program de răscumpărare se va derula în termen de 18 luni de la publicare deciziei AGA în Monitorul Oficial.

Acţiunile vor fi răscumpărate la preţuri care pot varia între 0,2 lei şi 1,5 lei.

„Implementarea acestui program de răscumpărare se va face sub rezerva disponibilităţii resurselor financiare necesare”, se arată în convocatorul AGA.

Fondul a lansat în luna aprilie un program de răscumpărare în care sunt vizate titluri reprezentând 8% din capitalul social şi prin care a cumpărat deja 2,34% din propriile acţiuni, pentru care a plătit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). Încă 4,35% din toate acţiunile FP ar putea fi achiziţionate printr-o ofertă de cumpărare pe care Franklin Templeton a anunţat, miercuri, că vrea să o lanseze în numele Fondului.

Raportat la cel mai recent preţ de la Bursă al acţiunilor Fondului, pachetul vizat în oferta de cumpărare este evaluat la 449,7 milioane lei (100,7 milioane euro).

Acţionarii vor fi informaţi în AGA din 22 noiembrie cu privire la listarea secundară a Fondului.

Cotarea acţiunilor Fondului Proprietatea la bursa de la Varşovia a fost aprobată de acţionarii FP încă din iunie 2012, însă s-a realizat încă deoarece fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi ulterior Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a definitivat reglementările care să permită o conexiune între Depozitarul Central de la Bucureşti şi instituţia similară de la Varşovia. Ulterior, reglementările trebuie aprobate şi de Banca Naţională a României.

Listarea secundară era preconizată până la finele anului trecut, însă termenul limită a fost prelungit de două ori, noua ţintă fiind sfârşitul acestui an.

Tot în data de 22 noiembrie, acţionarii vor trebui să stabilească dacă mai vor ca Fondul să fie administrat de Franklin Templeton sau dacă vor fi demarate procedurile pentru selecţia unui nou administrator.

Astfel, acţionarii pot aproba de principiu prelungirea mandatului Franklin Templeton pentru încă patru ani, începând din 30 septembrie 2014, sau împuternicesc Comitetul Reprezentanţilor să organizeze o licitaţie internaţională pentru selecţia unui nou administrator.

„Comitetul Reprezentanţilor va informa acţionarii lunar cu privire la stadiul selecţiei prin publicarea de note de informare pe pagina de internet a Fondului Proprietatea. Comitetul Reprezentanţilor
va informa SAI imediat după finalizarea selecţiei, astfel încât SAI să convoace AGOA propunând acţionarilor să voteze candidatul care a câştigat selecţia organizată de Comitetul Reprezentanţilor, precum şi aprobarea semnării contractului de administrare a investiţiilor. Costurile aferente noii selecţii vor fi suportate de Fondul Proprietatea, iar Comitetul Reprezentanţilor va prezenta un raport cu privire la bugetul aferent licitaţiei internaţionale şi procedurii de selecţie, după finalizarea selecţiei”, se arată în convocator.

Greg Konieczny, manage­rul FP, a declarat pentru Ziarul Financiar că Franklin Templeton va candida pentru un nou mandat dacă se va organiza un nou proces de selecţie a administratorului Fondului Proprietatea.

Acţionarii FP vor discuta în AGA şi bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului Proprietatea pentru anul viitor.

Pe ordinea de zi figurează şi noi ratificări şi aprobări pentru toate hotărârile adoptate de adunările generale extraordinare şi ordinare ale acţionarilor şi a tuturor actelor încheiate, adoptate şi emise în numele Fondului Proprietatea prin Franklin Templeton între 6 septembrie 2010 şi 21 noiembrie 2013, precum şi aprobarea şi ratificarea oricăror documente, acţiuni şi operaţiuni de implementare în baza acestora, inclusiv privind administrarea Fondul Proprietatea în sistem unitar.

La finele lunii august, investitorii instituţionali străini deţineau 56,91% din acţiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar compania de administrare a investiţiilor City of London are o participaţie 4,87%. City of London a anunţat în luna august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Activul net al Fondului Proprietatea a crescut în luna august cu 1%, la 15,184 miliarde lei.

Raportat la ultimul preţ de joi al acţiunilor Fondului Proprietatea la BVB, FP are o capitalizare bursieră de 10,327 miliarde lei (2,313 miliarde euro). În prezent, acţiunile Fondului sunt tranzacţionate la un discount de 36% faţă de valoarea activului net pe acţiune.