Administratorul RADET: Centralele de apartament sunt toxice, sunt letale

19 02. 2018
centrala_termica_90711900_46271400

„Emisiile de Nox cauzează în fiecare an 440.000 de decese premature. 40% din aceste emisii sunt cauzate de motoarele de maşini, iar 80% dintre ele de maşinile cu motoare diesel, motiv pentru care multe ţări si decis că aceste motoare vor fi eliminate treptat din circulaţie.(…) Restul de 60% de procente…de unde provin? Există studii puţine, dar consistente, dar nu suficient de dezbătute, care arată că marea majoritate a celor 60% este cauzată de centralele termice de apartament. Probabil multă lume ignoră acest lucru, pentru că aşa este moda, să ne orientăm spre ceea ce e comod sau ieftin. E comod sau pare ieftin, dar lumea nu observă un lucru important. În apartament, în fiecare moment, mai ales iarna, luăm o porţie consistentă de gaz de eşapament, pentru că evacuarea acestor gaze se face la nivelul ferestrei. (…) Vecinul de jos are aceeaşi situaţie, iar aceste gaze de eşapament au efecte ca toate celelalte, inclusiv cele constatate pentru emisiile de NOx de cei de la Parlamentul European”, a spus Piperea, la conferinţa ZF Power.

„Este vorba despre un gaz mai greu decât aerul care se întâmplă să fie stratificat la 30-40 cm deasupra solului, şi ce transportăm noi la acel nivel, când mergem în parcuri sau la plimbare? Copiii mici în cărcucioare”, a spus Piperea.
El a spus că studiile au fost făcute de specialişti ai Academiei de Studii Economice.

„Centralele de apartament sunt toxice, sunt letale, sunt studii care arate că ele sunt vinovate pentru foarte multe boli, sunt cancerigene, sunt letale”, a spus Piperea.

Citeşte şi: 

Ce spune Radet vecinilor celor care cer să se debranşeze: Riscaţi explozii în bloc şi veţi plăti mai mult dacă vecinul pune centrală

 

Spre deosebire de noxele emise de centralele de apartament, cele emise de marile centrale electrice de termoficare (CET), care aparţin Elcen, şi care furnizează energia termică pentru RADET sunt disipate mai sus în atmosferă, prin „coşuri 200 de metri”, a mai spus Piperea, care a explicat că acest gaz are mai puţine şanse să se depună pe sol.

„Există libertate economică, fiecare poate alege ce sistem doreşte, dar cineva trebuie să atragă atenţia şi asupra acestor lucruri, a spus Piperea.

Elcen, societatea producătoare de energie electrică şi termică care grupează cele patru centrale mari din Bucureşti (Sud, Vest, Progresu şi Grozăveşti), ca şi societatea de distribuţie a energiei termice RADET, care asigură agentul termic pentru 585.000 de apartamente şi 7.000 de instituţii din Bucureşti, sunt ambele în insolvenţă
RADET a depus planul de reorganizare, iar în două luni şi Elcen va face acest lucru, iar, odată ce acesta va fi aprobat, ideea este ca Radet să fuzioneze cu Elcen, noua societate urmând să fie în subordinea Primăriei Capitalei.

Citeşte şi:

Debranşarea de la RADET devine imposibilă. Se schimbă legea energiei termice

Fuziunea, despre care Piperea a spus că trebuie să „aibă loc cât mai repede”, va permite ca, după realizarea investiţiilor, în „unu-doi ani” costul gigacaloriei să se reducă cu 40%, iar pierderile de pe reţele, cifrate acum la 30%, să fie şi ele reduse.
Mai mult, Elcen ar putea să producă în continuare energie electrică la o putere de 500 MW, cât reprezintă acum consumul Bucureştiului.

În fiecare din anii 2015 şi 2016 în România s-au vândut circa 200.000 de centrale termice de apartament pe gaze naturale, potrivit estimărilor unor jucători din industrie.