Administratorul SIF Muntenia se opune rezilierii contractului de către reprezentanţii acţionarilor
„SAI Muntenia Invest informează Hotararea CRA nr. 25 (de convocare a AGA în scopul aprobării rezilierii contractului, n.r.) se constituie intr-un nou abuz al CRA (…)şi într-o încălcare gravă a drepturilor şi intereselor investitorilor“, se spune într-un raport al SIF Muntenia trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Abuzul ar consta în „intenţia CRA de dezinformare cu privire situaţia juridică reală a contractului de administrare al SIF Muntenia“, care „este în vigoare şi in derulare și nu face obiectul vreunei proceduri de reziliere“.
Oficialii SAI Muntenia Invest rezistă astfel presiunii CRA şi ameninţă voalat tot cu tribunalul, plasând „condiţiile aplicabile unei rezilieri contractuale“ printre prevederile „statuate de Codul Civil și de prevederile contractuale incidente“.Prin urmare rezilierea nu ar putea face „în mod legal obiectul unei decizii AGA“.
Conducerea neexecutivă a SIF Muntenia a fost răsturnată în urma unei revolte a acţionarilor ai cărei lideri au fost omul de afacweri Gheorghe Iaciu, patronul complexului Doraly şi unul dintre cei mai influenţi brokeri din România, Bogdan Juravle.
A fost doar începutul războiului pentru controlul SIF Muntenia.
SIF Muntenia are în portiofoliu 205 societăţi din portofoliul SIF-ului, dintre care jumătate sunt nelistate, deci fără o evaluare de piaţă. SIF-ul deţine 4,15% din capitalul BRD şi 1% din acţiunile Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR. Din portofoliul SIF Muntenia face parte Romaero, magazinul Cocor şi Unirea Shopping Center.
SIF-ul deţine indirect şi proprietăţi imobiliare prin intermediul unui vehicul de investiţii.
SIF Muntenia a încheiat anul 2011 cu un profit net de 65,7 milioane de lei, sub câştigul de 77 milioane lei din 2010 şi cel mai mic din rândul celor cinci SIF-uri chiar dacă şi-a vândut participaţia la BCR şi a încasat o parte din bani anul trecut.
Veniturile SIF Muntenia (SIF4) au crescut de peste două ori în primul semestru, la 108,7 milioane lei (24,7 milioane euro), în principal datorită tranzacţiei prin care societatea a vândut către Erste ultimele acţiuni pe care le mai deţinea la BCR.