Precizăm că în acest material nu am detaliat condiţiile de admitere la universităţile de medicină din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Tîrgu-Mureş, la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, la universităţile de muzică, arte, militare şi nici la universităţile sau facultăţile de teatru din ţară, la care admiterea se face tot prin examen.
Lista facultăţilor din cadrul universităţilor publice de la nivel naţional, universităţilor politehnice şi de ştiinţe agronomice la care absolvenţii de liceu vor fi admişi prin examen şi în cazul cărora notele de la Bacalaureat nu contează la media de admitere.
Specializările din cadrul Universităţii din Bucureşti la care candidaţii vor fi admişi prin examen
Admiterea la Facultatea de Drept din cadrul UB constă într-un singur examen la limba română şi la economie. Detalii, aici.
Admiterea la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării constă într-o proba scrisă de limbă română, creativitate și expresivitate (pentru candidaţii care optează să înveţe la învăţământul cu frecvenţă). Amănunte despre admiterea la Facultatea de Jurnalism, aici.
La următoarele specializări din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine admiterea constă într-un examen scris la orice combinaţie de două limbi dintre: engleză, franceză, germană, italiană, latină, portugheză, spaniolă, română, rusă, arabă, chineză, japoneză: vorbim de specializările Traducere şi Interpretare şi Limbă şi Literatură (cu specializare în oricare dintre limbile: engleză, franceză, germană, spaniolă, arabă, chineză, japoneză, în combinaţie cu una din limbile – engleză, germană, neerlandeză, suedeză, franceză, catalană, italiană, latină, portugheză, spaniolă, hindi, rusă, română). Amănunte, aici.
Admiterea la specializarea Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Litere a UB constă într-o probă scrisă de patru ore la limba română şi la o limbă străină. Informaţii suplimentare despre admiterea la această specializare, aici.
Admiterea la specializarea Psihologie (din cadrul facultăţii cu acelaşi nume) constă într-o probă scrisă dintr-o tematică anunţată pe care o puteţi consulta aici.
Admitere la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA)
Admiterea la Facultatea de Administraţie Publică din cadrul SNSPA constă în examen scris, tip grilă, la una dintre următoarele discipline, la alegere: economie, geografie, istorie, limba română, limba engleză.
Admiterea la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA constă într-un examen scris, la una dintre următoarele discipline, la alegere: limba şi literatura română, istorie, economie, psihologie, filosofie.
Admiterea la Facultatea de Management din cadrul SNSPA constă în examen scris, tip grilă, la una dintre următoarele discipline, la alegere: economie, geografie, istorie, limba engleză, matematică.
Admiterea la Facultatea de Ştiinţe Politice de sub cupola SNSPA constă în examen scris, la una dintre următoarele discipline, la alegere: filosofie, sociologie, economie, psihologie, istorie, matematică.
Amănunte despre admiterea la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, aici.
Specializările din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti la care candidaţii sunt admişi exclusiv prin examen
La următoarele facultăţi admiterea constă într-un examen scris la algebră şi elemente de analiză matematică (care reprezintă prima probă de concurs), şi la fizică sau la geometrie şi trigonometrie (a doua probă): Energetică, Transporturi, Inginerie Aerospaţială, Inginerie în Limbi Străine, Ştiinţe Aplicate.
Facultăţile la care admiterea constă într-un examen scris la algebră şi elemente de analiză matematică (care reprezintă prima probă de concurs), şi la fizică (a doua probă) sunt Automatică şi Calculatoare, Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Detalii despre admiterea la Politehnica Bucureşti găsiţi aici.
Facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) pentru care notele de la BAC nu contează la admitere
Admiterea la Facultatea de Matematică constă într-o probă scrisă la Matematică sau la Informatică (funcţie de preferinţele candidatului), dintr-o tematică anunţată pe site-ul facultăţii. Detalii, aici.
Media sau notele de la BAC nu contează la media de admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UBB.
Punctual, candidaţii care se vor înscrie la specializarea Kinetoterapie vor susţine un test grilă la Biologie, în timp ce candidaţii care vor să studieze la celelalte specializări ale facultăţii vor fi supuşi unui traseu aplicativ pentru evaluarea aptitudinilor motrice. Amănunte găsiţi aici.