Admitere facultate: oraşe mici în care au ajuns cele mai mari universităţi din ţară
ECONOMICA.NET a selectat doar oraşele care nu au propriile universităţi publice şi în care sunt prezente universităţi publice sau/şi private mari, unele prestigioase, doar prin filiale/extensii universitare. De asemenea, veţi citi în continuare doar despre specializările cu predare în limba română, organizate de marile universităţi de la noi.
Drobeta-Turnu Severin
Candidaţii din acest oraş au la dispoziţie 16 specializări pe care le pot absolvi cu diplomă de licenţă de la Universitatea din Craiova – instituţia care a adus programele de studii în Drobeta-Turnu Severin.
Punctual, Universitatea din Craiova organizează admitere în Drobeta-Turnu Severin la următoarele specializări: Administraţie publică, Finanţe şi bănci, Management, Administrarea afacerilor, Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Contabilitate şi informatică de gestiune, Educaţie fizică şi sportivă, Kinetoterapie şi motricitate specială, Limbă şi literatură română şi engleză, Limbă şi literatură română şi franceză, Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, Inginerie şi protecţia mediului în industrie, Ştiinţa materialelor, Navigaţie şi transport maritim şi fluvial, Inginerie economică industrială, Ingineria sudării.
Candidaţii pot obţine la Drobeta-Turnu Severin şi licenţa de la prestigioasa Universitate din Bucureşti în specializarea Geografia turismului sau în specializarea Planificare teritorială.
Călimăneşti şi Sighişoara
La Călimăneşti sau la Sighişoara poţi studia şi obţine licenţa de la Universitatea din Bucureşti în specializarea Geografia turismului.
Focşani
Absolvenţii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat pot obţine la Focşani licenţa în Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar de la Universitatea din Bucureşti.
Buzău
Universitatea din Bucureşti a adus specializarea de licenţă Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi la Buzău.
Piatra Neamţ
Candidaţii pot obţine la Piatra Neamţ licenţa de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi în specializarea Economia comerţului, turismului şi serviciilor.
Bistriţa
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj (UBB) a adus următoarele facultăţi la Bistriţa, prin extensiile pe care le-a organizat în oraş: Georgrafia turismului, Management, Administraţie publică, Educaţie fizică şi sportivă. Candidaţii pot obţine la Bistriţa licenţa de la UBB în oricare dintre specializările menţionate mai sus.
Năsăud
UBB mai are o extensie în judeţul Bistriţa-Năsăud – specializarea de licenţă Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar care funcţionează în oraşul Năsăud.
Gheorgheni
Candidaţii pot obţine la Gheorgheni licenţa în Geografia turismului, tot de la Universitatea Babeş-Bolyai.
Câmpulung Muscel
Universitatea Spiru Haret a adus facultatea de Contabilitate şi Finanţe la Câmpulung Muscel.
Concret, candidaţii au de ales între următoarele programe de studii de licenţă pe care Universitatea Spiru Haret le organizează la Câmpulung Muscel: Contabilitate şi informatică de gestiune, Finanţe şi bănci, Administrarea afacerilor.
Râmnicu-Vâlcea
Universitatea Spiru Haret a adus Facultatea de Drept şi Facultatea de Contabilitate şi Finanţe şi la Râmnicu-Vâlcea.
Absolvenţii de liceu care au promovat examenul de bacalaureat pot obţine la Râmnicu-Vâlcea licenţa de la Universitatea Spiru Haret în: Drept, Contabilitate şi informatică de gestiune ori Finanţe şi bănci.
O altă mare universitate privată din România – Universitatea Constantin Brâncoveanu – a adus Facultatea de Management marketing în afaceri economice la Râmnicu-Vâlcea.
Candidaţii pot obţine la Râmnicu-Vâlcea licenţa de la Universitatea Constantin Brâncoveanu în următoarele specializări: Management, Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Contabilitate şi informatică de gestiune, Finanţe şi Bănci, Administraţie publică.
Brăila
Universitatea Constantin Brâncoveanu are două facultăţi la Brăila: Facultatea de Management, marketing în afaceri economice şi Facultatea de Ştiinţe administrative şi ale comunicării.
Punctual, candidaţii pot obţine la Brăila licenţa de la Universitatea Constantin Brâncoveanu în următoarele domenii: Management, Contabilitate şi informatică de gestiune, Finanţe şi bănci.
Satu-Mare
Universitatea privată Vasile Goldiş din Arad are trei facultăţi la Satu-Mare.
Candidaţii pot obţine licenţa la Satu-Mare de la Universitatea Vasile Goldiş în următoarele specializări: Ecologie şi protecţia mediului, Contabilitate şi informatică de gestiune, Marketing.
La Satu-Mare poţi obţine licenţa şi în Administraţie publică de la Universitatea Babeş-Bolyai.
Zalău
Cei care vor să studieze la Zalău cursurile Universităţii Vasile Goldiş au de ales între următoarele programe de licenţă: Ecologie şi protecţia mediului şi Marketing.
Tot la Zalău poţi urma programul de studii de licenţă Geografia turismului, organizat de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB).
Blaj
Candidaţii pot urma la Blaj specializarea Teologie greco-catolică pastorală pe care o vor absolvi cu diplomă de licenţă de la UBB.
Marghita
La Marghita poţi obţine diplomă de licenţă în Marketing, de la Universitatea Vasile Goldiş.
Sebiş
Candidaţii pot obţine la Sebiş (oraş din judeţul Arad) licenţa în specializarea Economia comerţului, turismului şi serviciilor de la Universitatea Vasile Goldiş.
Sfântu-Gheorghe
Aici te poţi înrola la următoarele specializări ale Universităţii Babeş-Bolyai: Economia firmei, Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Administraţie publică, Ingineria sistemelor biotehnice si ecologice. La absolvire vei obţine diplomă de licenţă de la UBB.
Sighetu-Marmaţiei
Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, Geografia turismului, Geografia mediului pot fi absolvite la Sighetu-Marmaţiei, cu diplomă de licenţă de la Universitatea Babeş-Bolyai.
Alexandria (nu din Egipt, ci din Teleorman!)
La Alexandria te poţi înrola la următoarele specializări organizate aici de Universitatea Valahia (universitatea publică din Târgovişte): Economia comerţului, turismului şi serviciilor şi specializarea Administraţie publică.
Vatra-Dornei
Poţi urma şi absolvi specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar la Vatra-Dornei, cu diplomă de licenţă de la UBB.