Adoptarea programului „O familie, o casă”, blocată de două săptămâni de criza politică în Camera Deputaţilor
Noile prevederi ale programului „O familie o casă”, deși impun un plafon de 4.500 de lei venituri lunare pentru solicitanți – fie ei căsătoriți sau necăsătoriți, însă fără copii – se pliază foarte bine pe cererea existentă în acest moment, potrivit lui Alexandru Rădulescu, managing partner SVN/Credit & Financial Solutions.
Datele SVN/Credit & Financial Solutions arată că venitul mediu al unui solicitant de credit Prima Casă este de aproximativ 3.100 de lei, dacă vorbim de o persoană necăsătorită, sau de aproximativ 4.200 de lei, dacă vorbim de un cuplu, căsătoriți și fără copii.
„Trebuie avut în vedere că aproximativ două treimi din finanțările prin Prima Casă sunt acordate la nivel național, nu în București, în localități unde atât veniturile cât și prețurile sunt mai reduse. Astfel, ”O familie, o casă”, poate fi considerat ca fiind un program social, fără a fi restrictiv și fără a avea un impact amplu și negativ asupra pieței rezidențiale. Datele noastre mai arată că aproximativ 13% – 15% din persoanele care accesează Prima Casă au venituri lunare semnificativ mai mari de 4.500 de lei, aceste persoane urmând să se califice cu ușurință la accesarea unei finanțări ipotecare. Nu în ultimul rând, datele BNR arată că aproximativ 35% din finanțările ipotecare acordate în 2019 sunt reprezentate de Prima Casă, importanța programului fiind una din ce în ce mai scăzută – demn de luat în calcul însă nu majoritar la nivelul pieței cât să se creeze distorsiuni majore”, spune Alexandru Rădulescu.
Ce se schimbă
Dacă până acum, la contractarea unui credit de maxim 60.000 de euro, beneficiarii nu trebuiau să fie căsătoriți și nu aveau limită de vârstă, noul program mărește plafonul la 70.000 de euro, dar impune ca beneficiarii să fie căsătoriți, veniturile să nu depășească un anumit prag, iar avansul pentru credit să fie de minim 5%.
În ceea ce privește condițiile de eligibilitate ale beneficiarilor în cadrul Programului, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale fiecărui beneficiar individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei. Pentru familiile cu copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
De asemenea, pe durata contractului de credit obținut, beneficiarul nu poate să dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste jumătate inclusiv dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire. În cazul în care survine o modificare în acest sens după intrarea în Program, în termen de 12 luni, beneficiarul trebuie să decidă asupra deținerii locuinței din Program sau altei locuințe și să notifice această decizie Finanțatorului și fondurilor de garantare, cu prezentarea documentelor care atestă înstrăinarea.
De asemenea, avansul minim trebuie să fie de 5% din prețul de achiziție al locuinței sau din valoarea costului de construire al locuinței, iar prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 euro echivalent lei, în vreme ce valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
Reducerea cu 0,5% a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil și cu 1% pentru familiile cu doi sau mai mulți copii. Acordarea subvențiilor se verifică anual și este condiționată de încadrarea în veniturile nete lunare menționate anterior.
Totodată, proiectul prevede ca beneficiarii eligibili să poată refinanța creditele obținute prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul programului. Astfel se dă posibilitatea ca beneficiarul să acceseze un nou credit în afara programului ”Prima casă”, de la orice instituție de credit pentru refinanțarea acelui contractat în cadrul Programului.
„Prima Casă continuă să reprezinte principala metodă de achiziționare pe segmentul low-market, adică locuințe în afara orașului, în zone cu o infrastructură foarte slabă și având suprafețe mai mici comparativ cu cele ale locuințelor vechi similare. În același timp, atât prețurile cât și veniturile cumpărătorilor de pe acest segment sunt mai mici, O casă, o familie urmând să se plieze perfect pe acest segment de piață și să reprezinte un instrument de facilitare a deținerii unei locuințe de către numeroase persoane. Scăderea gradului de absorbție cu circa 30% în primele luni ale anului a fost cel puțin parțial contracarată de majorarea cu circa 10%-15% a creditului ipotecar. Scenariul în acest moment, în care nu sunt cunoscute încă prevederile finale, nu este unul negativ iar dezvoltatorii vor trebui să își facă planurile și mai temeinic și să se adapteze”, explică Andrei Sîrbu, CEO SVN.
Dar, soarta ambelor programe depinde de deputați, indiferent dacă guvernul trece sau nu sau se ajunge în cele din urmă la alegeri anticipate. Ceea ce se schimbă e perioada de adoptare a propunerii legislative.