Proiectul se numeşte Platformă Software Centralizată pentru Identificare Digitală – „PSCID” şi este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Ce rezultate aşteaptă autorităţile
Prin implementarea proiectului, ADR susţine că se asigură instrumente și modalități mai puternice și sigure de autentificare electronică pentru accesarea și utilizarea servicilor publice online. De asemenea, va asigura o gestionare unitară și centralizată a identităților electronice ale cetățenilor, credențialelor acestora și provizionarea identităților în sistemele țintă care oferă servicii electronice.
Unul dintre obiectivele PSCID este constituirea Registrului Electronic Național de Identități Electronice în cadrul căruia se vor regăsi Identitățile Electronice ale tuturor consumatorilor de servicii electronice de eGuvernare. Practic, prin logarea cu PSCID, toate serviciile publice online vor putea fi accesate prin identitatea digitală centralizată.
Alte obiective includ:
Cum se va face autentificarea?
Un utilizator se va autentifica în PSCID cu scopul de a accesa serviciile de eGuvernare utilizând date de acces. Ulterior, îi va fi asigurat accesul la servicile electronice oferite de mai multe instituții publice. De menţionat este că autentificarea se va face prin doi factori.
De asemenea, potrivit caietului de sarcini, PSCID oferă un singur nume de utilizator şi parolă, iar aceasta din urmă trebuie schimbată o dată la 180 de zile din motive de siguranţă.
„Ați folosit, probabil, autentificarea cu Facebook sau cu Google pentru diverse site-uri web. Așa va arăta PSCID-ul: vom intra pe site-ul unei instituții publice și, cu doar 2 click-uri, vom putea folosi serviciile publice digitale. Nu va fi nevoie de cont, vom alege să ne autentificăm prin PSCID. Vom da click pe «Login cu PSCID» și toate mecanismele de acces se vor transfera către această platformă. Este o metodă simplă, rapidă și sigură”, spunea Sabin Sărmaș, președintele ADR, în luna septembrie, la semnarea contractului de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene pentru acest proiect.
Beneficiile pentru cetăţeni
Autorităţile spun că beneficiile implementării proiectului se regăsesc în primul rând în calitatea serviciilor oferite către cetăţeni, cât şi la nivel guvernamental, instituţional şi de colaborare între instituţiile implicate.
Toate serviciile publice de eGuvernare vor putea fi accesate prin identitatea digitală centralizată şi în acest fel se va limita numărul de credențiale care trebuie gestionate pentru interacțiunea cu instituțiile publice. Astfel, cetățenii se vor înregistra și vor consulta un singur portal pentru autentificare în vederea accesării serviciilor de eGuvernare.
De exemplu, utilizatorii pot în cadrul platformei să plătească taxe, să obțină autorizații de construcție, pot să facă o solicitare pentru loc de parcare sau să îşi vadă datoriile la ANAF.
Condiții de participare la licitație
ADR aşteaptă ofertele companiilor interesate să construiască arhitectura platformei până la 1 februarie 2021, în timp ce criteriul de atribuire al contractului va lua în considerare cel mai bun raport calitate – preţ.
Companiile care vor să depună oferte trebuie să demonstreze că au furnizat în ultimii trei ani (calculați până la data depunerii ofertelor), în cadrul a maxim 5 contracte, sisteme informatice ce contin produse / servicii similare, din care cel putin unul sa fi vizat implementarea unui sistem informatic care să aibă acoperire la nivel național / regional / local si să includă implementarea unei componente pentru managementul identității electronice în conformitate cu prevederile Regulamentului eIDAS, in valoare cumulata de minim 39,2 milioane de lei, fără TVA.
Mai mult, firmele interesate trebuie să aibă un nivelul minim al cifrei de afaceri globale pe ultimii 3 ani calendaristici (2017, 2018, 2019) de cel putin 78,4 milioane de lei, fără TVA, conform condițiilor de participare la licitație.
Durata contractului este de 27 luni, cu posibilitatea de prelungire în cazul prelungirii duratei de implementare a contractului de finanţare. Aşadar, PSCID ar urma să fie lansat în 2023, însă doar în cazul în care licitaţia se va derula fără contestaţii sau alte probleme. Întreg sistemul va avea o garanţie de trei ani.