„Eu, ceea ce vreau să văd, este când se inversează acest trend (al inflaţiei, n.r.) şi eforturile noastre, împreună, Banca Naţională cu Guvernul României, sunt să inversăm acest trend al inflaţiei. Nu va fi o scădere fabuloasă în momentul în care se inversează trendul pentru că trebuie să ţineţi cont că suntem dependenţi sau avem un deficit comercial foarte mare şi avem şi o parte de inflaţie importantă şi avem acea problemă cu energia care are un impact, o influenţă foarte mare în inflaţia din acest moment”, a explicat Adrian Câciu.
Ministrul Finanţelor a fost întrebat de jurnalişti cum se resimte creşterea economică anunţată când vine vorba despre oamenii de rând, pentru că se observă preţuri foarte mari, în timp ce veniturile au rămas neschimbate.
El a subliniat că orice creştere economică, oriunde în lume, „se va lovi de o ruptură între ceea ce resimte cetăţeanul sau economia, cât timp inflaţia va fi sus”.
„De aceea, tot efortul guvernamental este cum să întorci rezultatele obţinute până la urmă de economia românească în continuare către economie”, a precizat Adrian Câciu. Ministrul Finanţelor a menţionat, însă, că puterea de cumpărare a cetăţenilor a fost erodată de inflaţie.
„Elementele care se iau în calcul sunt cele de încetinire, după care inversarea trendului de inflaţie. Este foarte important ca atunci când proxy-ul inflaţiei care se naşte – inflaţia nu apare peste noapte – să iei măsuri atunci, pentru că va fi foarte greu ca atunci când tăvălugul inflaţiei s-a pornit – să poţi să-l opreşti sau să poţi să-i inversezi trendul. Avertizam asupra acestui lucru în urmă cu un an chiar doi ani când era deflaţie – şi eu spuneam că va fi o inflaţie istorică. Iată că acum analiştii prezenţi, că eu nu mai pot fi analist, îmi dau dreptate, şi-au dat seama în sfârşit că suntem în zona aceasta. Guvernele anterioare trebuia să ia în calcul faptul că vom avea o greutate în a stopa inflaţia”, a menţionat Adrian Câciu.
Ministrul Finanţelor a subliniat că Banca Naţională încearcă prin politica monetară să acţioneze, „numai că acţiunea în sistem de puseu inflaţionist este un pic prociclică pentru că ai deja o greutate cu inflaţia care se duce în dobânzi mari şi vii cu rată de politică monetară în creştere, ceea ce înseamnă că acţionezi prociclic”.
„La fel şi statul, trebuie să aibă grijă cum acţionează pentru că şi noi, prin măsurile pe care totuşi trebuie să le luăm în favoarea economiei şi cetăţenilor, trebuie să avem grijă ca această atitudine prociclică să nu cumva să fie una cu efect negativ ulterior. Ca să traduc mai uşor. Am reuşit, sper să vedem şi în inflaţia din luna august, să stabilizăm zona de inflaţie”, a mai spus ministrul.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 16,59%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 16,05%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,33%, conform datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate recent de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.