„Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât inflaţia generală şi de aproape 10 ori mai mică decât în martie 2023 când era 21,56%. Pe simplu explicat: măsurile Guvernului, care s-au adresat exclusiv unor produse alimentare de bază, şi-au atins scopul. Şi vor continua! În subsidiar, din analiza structurii inflaţiei, la acest moment rezultă că influenţele s-au mutat din zona produselor alimentare înspre servicii (inflaţie anuală de 10,2%, dar cu trend de regres, având în vedere că la 3 luni este 2,7%) şi mărfuri nealimentare (inflaţie anuală de 8,06%, dar cu trend de regres, având în vedere că la 3 luni este 2,2%)”, a scris Câciu, joi, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, dacă nu apar alte şocuri externe, efectul de bază se va diminua, iar inflaţia din zona serviciilor şi a mărfurilor nealimentare va încetini, în trendul prognozat, adică sub 5% la final de an.
„Sunt însă multe de făcut pentru a continua trendul de creştere a puterii de cumpărare a românilor. S-a intrat pe teritoriu pozitiv în ultimele 10 luni (practic s-a intrat în a treia etapă pe care o anunţam în 2022, respectiv aceea de creştere, după etapele de compensare din 2022 şi stabilizare din 2023). Iar acest deziderat este o prioritate pentru noi!”, a subliniat Adrian Câciu.
Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.