Adrian Câciu: Vor mai fi două, trei luni complicate din cauza inflației
„În pachetul „Sprijin pentru România” avem şi o schemă de creştere voluntară a salariului minim, care va avea totuşi un efect multiplicator cu privire la venitul angajaţilor din sistemul privat. Evident, inflaţia a crescut mai rapid decât s-a prognozat inţial, are o componentă mult mai puternică. Dacă observăm, ţări puternice au ajuns la inflaţii istorice, nu mai vorbesc de Statele Unite sau Marea Britanie, mă refer doar la Olanda, unde lună la lună inflaţia a crescut cu 65%, de la 7,3%, dacă nu mă înşel, la 11,9%. Deci sunt componente care vin ca şoc extern, sau puseu inflaţionist extern. Soluţia la acest lucru este să reduci dependenţa de importuri ca să poţi să îţi ţii preţurile la un nivel rezonabil. Vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare. Puseul inflaţionist are la bază ceea ce s-a şi spus, criza preţului la energie, efectele conflictului asupra fluxurilor mondiale de comerţ cu petrol, adică creşterea preţurilor la combustibili şi, pe de altă parte, distorsionarea unor lanţuri de aprovizionare pe zona alimentară. Ele, împreună, au creat acest puseu inflaţionist la care evident toată Europa, toată omenirea trebuie să se adapteze. Şi noi asta şi facem. Soluţia va fi producţie mai mare, producţie mai mare-ofertă mai mare. La preţuri, dacă vrem să avem scăderi de preţuri, trebuie să avem oferta mai mare. La energie, acolo soluţia este investiţii în energie, ca să avem ofertă mai mare să putem să avem preţuri mai mici”, a explicat Câciu.
Pe de altă parte, întrebat dacă, în contextul creşterii datoriei publice ne putem aştepta la îngheţări de salarii şi pensii sau la concedieri în sectorul bugetar, ministrul a răspuns că Executivul nu are în vedere o astfel de chestiune, dar că redimensionarea aparatului bugetar este asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Trebuie privită datoria publică, ştiu că există o citire în litera legii, nu în spiritul legii. Legea responsabilităţii fiscal bugetare are în vedere şi situaţii în care, de exemplu, faci împrumuturi pentru investiţii. Deci nu se aplică deja o îngheţare de drept dacă noi avem împrumuturi pentru investiţii.(…) Nu avem în vedere o astfel de chestiune privind îngheţarea salariilor. Evident, redimensionarea aparatului bugetar sau reforma administraţie e o chestiune care e asumată şi prin PNRR şi ea se va face de către coordonatorii de reformă cu propunerile cu care vin. Avem ţinte şi jaloane în acest sens. Nu e cazul să discutăm de îngheţări de salarii la acest moment. De o prudenţă fiscal-bugetar, evident că putem să discutăm şi asta este o chestiune pe care o facem de la începutul anului, păstrându-ne angajamentele asumate şi de reducere a deficitului şi de gestionare a datoriei publice, aşa cum au fost stabilite în strategia fiscal-bugetară”, a precizat Adrian Câciu.