‘Este important să avem certificate de calitate, iar cei care faceţi IT ştiţi bine ce valoare au certificatele – validează cu adevărat nişte competenţe, certificate puternice cu care vă puteţi duce şi negocia jobul, poziţia, participarea în diverse locuri. Aş vrea ca de la anul – că anul acesta nu pot influenţa echivalarea – să fie în continuare, dar, pe de altă parte, examenul de validare a competenţelor digitale să nu mai fie unul formal. Adică formal – participarea îmi dă şi trecerea lui, cred că trebuie să avem încredere că dumneavoastră, când absolviţi, aveţi competenţe necesare dacă decideţi să le validaţi sau să le folosiţi mai târziu’, a spus ministrul, cu prilejul absolvirii unei grupe de liceeni a cursului ECDL 3D Printing.
Demnitarul a afirmat că MENCŞ va încerca să demareze anul acesta un program la nivel naţional de tip 3D, care să fie ‘prioritar’ şi care să se dezvolte în următorii ani.
‘Pentru mine, este important că Informatica o să înceapă din clasa a V-a, nu TIC-ul, informatica, algoritmica, în clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a, astfel încât să crească – ca un întreg. (…) Am tot discutat în ultima vreme cum anume putem rostogoli un program la nivel naţional – eu îi spun 3D, să fim gata pentru 3D. (…) Încercăm să facem un program la nivel naţional de 3D care înseamnă mai multe componente: să utilizezi 3D – creativitate, cursuri de creativitate; asta înseamnă că până la urmă nu te duci acolo să vezi, trebuie să faci în aşa fel încât ceea ce visezi să apară printat, că este mai frumos să îl vezi fizic. (…) O să fie un program prioritar căruia încercăm să îi dăm drumul anul acesta, dar el se va rostogoli pe următorii câţiva ani astfel încât să avem şi câteva centre în ţară, pentru ca atunci când aveţi o idee să mergeţi în centrul acela să puteţi printa ideea’, a afirmat reprezentantul MENCŞ.
O grupă de elevi de la Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice ”I.N. Socolescu” din Bucureşti a participat la un training dedicat tehnicilor de modelare şi imprimare 3D prin proiectul ”Liceenii învaţă 3D Printing”, iniţiat de ECDL România în anul şcolar trecut.
Tinerii s-au întâlnit cu specialişti în imprimarea 3D, dobândind noţiuni teoretice, dar având şi posibilitatea să aplice efectiv teoria. La finalul cursului, aceştia au reuşit să imprime 3D obiectele concepute de ei înşişi.