Adrian Garofeanu, director general al Knauf Insulation: Investiţia în noua fabrică din Târnăveni e de circa 140 de milioane de euro. În a doua parte a anului o vom da în folosinţă INTERVIU
Context
La începutul anului 2023 Knauf Insulation, jucător mare din piaţa materialelor izolante, a început construcţia unei unităţi de producţie de vată minerală de sticlă la Târnăveni, în judeţul Mureş.
Knauf Insulation face parte din grupul german Knauf – unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții pentru amenajări interioare, izolarea clădirilor și plafoane de design din lume.
Grupul Knauf mai e prezent în ţara noastră şi prin divizia Knauf Gips România.
Economica.net a vorbit cu Adrian Garofeanu, director general al Knauf Insulation România şi Bulgaria, despre stadiul construcţiei noii fabrici din Târnăveni, despre angajări şi investiţiile realizate până acum la unitatea de producţie.
Economica.net: Când veţi deschide noua fabrică pe care aţi construit-o la Târnăveni?
Adrian Garofeanu: În acest moment finalizăm lucrările de construcție a noii unități Knauf Insulation din Târnăveni, care au fost demarate la începutul lui 2023. În paralel, se desfășoară și etapa de dotare și echipare a fabricii de vată minerală cu tehnologii la standardele Knauf Insulation, iar în a doua parte a anului o vom o da în folosință, cu obiectivul de a asigura o producție anuală de peste 75.000 de tone de vată minerală. Pentru noi a fost și este foarte important să nu depășim bugetele și termenele de construcție, iar în prezent suntem în grafic cu toată planificarea.
Economica.net: Care e valoarea investiţiei realizate până acum în noua unitate de producţie din Târnăveni?
Adrian Garofeanu: Investiția totală se ridică la circa 140 de milioane de euro, iar odată finalizată, va lua forma celei mai moderne fabrici de vată minerală de sticlă Knauf Insulation din Europa Centrală şi de Est. Toate etapele implementării au fost și sunt în egală măsură importante în planul investițional, de la construcție, la dotarea, pregătirea, recrutarea, profesionalizarea și familiarizarea angajaților cu noile tehnologii. Cum spuneam, planificarea detaliată a facilitat semnificativ coordonarea tuturor eforturilor de concretizare a investiției.
Economica.net: Câţi oameni aţi angajat până acum la noua fabrică din Târnăveni şi câţi vreţi să mai recrutaţi în 2024?
Adrian Garofeanu: Am pornit cu 45 de angajaţi pe care i-am preluat de la fosta fabrică de vată Gecsat, iar acum avem peste 70 de angajați și continuăm recrutările pentru deschiderea noii fabrici. Estimăm pentru acest an să ajungem la peste 120 angajați în fabrică. Ne confruntăm cu aceleași probleme cu care se confruntă întreaga industrie în care activăm, deficitul de forță de muncă calificată. Din această perspectivă, procesul de recrutare este câteodată mai lent, însă am reușit să îl ducem mai departe și suntem optimiști că vom avea echipa completă și pregătită la momentul inaugurării fabricii.
Noua fabrică va angrena tot necesarul de forță de muncă, de la muncitori necalificați, la ingineri automatizare sau mentenanță, tehnicieni, electricieni sau manageri de producție. Cum menționam anterior, procesul de recrutare a fost mai lent în zona de muncitori calificaţi.
Economica.net: Aţi recrutat şi lucratori din afara UE?
Adrian Garofeanu: Focusul nostru este să generăm un impact pozitiv în economia locală, așa că ne concentăm atât pe angajați români, cât și pe colaboratori și furnizori subcontractați locali în tot ce înseamnă modernizarea sit-ului, respectiv construcția noii unități de producție.
Precizare
Directorul general al Knauf Insulation nu ne-a comunicat grilele salariale pentru posturile deschise în cadrul companiei, argumentând că salariile oferite sunt confidenţiale.