Adrian Năstase a renunţat la contestaţia în anulare în cazul condamnării din Trofeul calităţii
Avocatul Ion Cazacu a anunţat, luni, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) că Adrian Năstase îşi retrage contestaţia în anulare făcută în cazul condamnării din dosarul „Trofeul calităţii”.
Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a solicitat celor cinci judecători să ia act de solicitarea lui Adrian Năstase.
Instanţa supremă a rămas în pronunţare asupra acestei cereri, urmând să decidă dacă o admit sau nu.
La ieşirea din sala de judecată, avocatul Ion Cazacu a spus că Adrian Năstase este nemulţumit nu de completele instanţei supreme sau de judecători ai acestei instanţe, ci de sistemul judiciar românesc şi de lacunele acestuia.
Avocatul a arătat că, în vreme ce dosarul „Zambaccian” se judecă de mai multe termene în recurs şi suferă inclusiv amânări, lui Adrian Năstase i s-a respins luni o cerere de amânare, pentru o perioadă scurtă de timp, a judecării contestaţiei în anulare din dosarul „Trofeul calităţii”, pentru ca avocaţii acestuia să poată să îi aducă la cunoştinţă procedurile de la instanţă.
În sala de judecată, avocaţii au cerut amânarea contestaţiei în anulare pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a-l anunţa pe Adrian Năstase că doi judecători ce fuseseră desemnaţi să formeze acest compelt de cinci magistraţi au făcut luni o cerere de abţinere care a fost admisă. Potrivit avocaţilor, aceiaşi doi judecători au făcut anterior o altă cerere de abţinere, dar care atunci a fost respinsă.
În aceste condiţii, avocaţii au arătat că înţeleg demersurile ICCJ şi au cerut amânarea judecării contestaţiei, pentru a-l anunţa pe Năstase despre aceste noutăţi.
Procurorul DNA s-a opus, iar în final instanţa a respins cererea de amânare făcută de avocaţii lui Năstase.
Imediat după respingerea cererii de amânare avocaţii lui Năstase au depus un înscris autentificat la notar prin care Năstase îşi retrage contestaţia în anulare a pedepsei primite în dosarul „Trofeul calităţii”.
Ion Cazacu a precizat că nu mai există altă cale de contestare a acestei pedepse, ea urmând să rămână astfel definitivă.
Instanţa supremă trebuia să ia în discuţie luni contestaţia în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în „Trofeul calităţii”, după mai multe amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea sentinţei.
Motivarea condamnărilor din „Trofeul calităţii” a fost făcută publică în 26 noiembrie, iar în absenţa acesteia, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu a putut lua în discuţie admisibilitatea contestaţiei în anulare, aceasta fiind amânată în 3 septembrie, 1 octombrie şi 5 noiembrie 2012. La ultima amânare, completul de cinci judecători a stabilit ca termen data de 5 decembrie 2012, timp în care hotărârea a fost depusă, însă avocaţii au cerut termen pentru studierea motivelor de condamnare a fostului premier, reţinute de instanţa supremă.
Şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în dosarul „Trofeul calităţii” la şase ani de închisoare, a formulat o contestaţie în anulare.
Avocaţii lui Adrian Năstase au spus că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza riguros motivarea deciziei definitive prin care clientul lor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, astfel stabilindu-se termen pentru judecare data de 14 ianuarie.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Comisia Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv, în 4 ianuarie 2013, pentru eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat, notează gandul.info.
„Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activităţi de educaţie şi asistenţă psihologică, implicându-se în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”.
Potrivit raportului comisiei, reprezentanţii penitenciarului mai consemnează şi că Năstase a redactat o lucrare ştiinţifică şi a scris alte două cărţi, scrie gândul.info.
„Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei”, se arată în documentul citat.
În fişa de caracterizare a deţinutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a consemnat activităţile prestate de Năstase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare. De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri şi la o conferinţă.
Judecătoria sectorului 4 Bucureşti va lua în discuţie în 12 februarie cererea de liberare condiţionată a lui Adrian Năstase (62 de ani).