Adrian Năstase, audiat la Curtea de Apel Bucureşti
În 26 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei.
Decizia a fost contestată de avocaţii lui Adrian Năstase la Curtea de Apel Bucureşti, care judecă miercuri recursul.
Adrian Năstase a fost adus miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, de la Penitenciarul Spital Jilava la Curtea de Apel Bucureşti, el urmând să dea o declaraţie în faţa instanţei.
Fostul premier nu a făcut declaraţii, el spunând doar că se simte mai bine.
Adrian Năstase a fost aplaudat la intrarea în sala de judecată de unele dintre persoanele prezente.
La Curtea de Apel Bucureşti au venit soţia şi fiul cel mare al lui Adrian Năstase, precum şi rude şi prieteni ai acestuia.
În 17 iulie, Adrian Năstase a fost transferat de la Penitenciarul Spital Rahova la Penitenciarul Spital Jilava, din cauza afecţiunilor medicale cronice de care suferă, fiind cazat în Secţia Boli Interne, cu o altă persoană privată de libertate, într-o cameră prevăzută cu şase paturi şi grup sanitar propriu.
În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. În 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte şi medicii Ioan Lascăr şi Şerban Brădişteanu.
Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie verifică procedura derulată de cei doi poliţişti care au mers la locuinţa lui Năstase pentru a pune în executare mandatul de condamnare a acestuia, de la intrarea în imobilul din strada Zambaccian şi până la preluarea fostului premier de către ambulanţă, după tentativa de sinucidere.
Procurorul general, Codruţa Kovesi, declara, în 26 iunie, că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase şi că urmează să fie verificate toate actele medicale.
Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în urma căreia acesta a fost internat şi operat la Floreasca, a generat unele suspiciuni în spaţiul public legate de îngrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier şi de diagnosticul lui.
Adrian Năstase a fost audiat, în 16 iulie, la Penitenciarul Rahova în legătură cu tentativa sa de sinucidere din seara de 20 iunie, când poliţiştii au venit la domiciliul său pentru a pune în executare mandatul de încarcerare.
Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” a transmis procurorilor, în 13 iulie, concluziile raportului de expertiză medico-legală în acest caz.
Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, managerul spitalului, Radu Macovei, medicul Simona Bragadireanu, de la secţia Anestezie Terapie Intenvisă (ATI), Gheorghe Dumitru, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, Nicolae Costea şi Marian Apostol, ofiţeri de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Capitalei, sunt cercetaţi de procurorii DNA pentru favorizarea lui Adrian Năstase.
Aceştia sunt acuzaţi că au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului premier Adrian Năstase.