Năstase critică INS pentru felul în care a acţionat în cazul CNP-ului pentru recensământ

Economica.net
26 10. 2011

Liderul CN al PSD a amintit de faptul că, iniţial, declararea Codului numetic personal a fost obligatorie, la presiunea PSD a devenit facultativă, iar acum a devenit din nou obligatorie.

Nici nu ştiu care abuz e mai mare, acela de a solicita în mod excesiv şi nenecesar pentru demersul statistic date cu caracter personal sau acela de a schimba legea de pe o zi pe alta? Cred că nici nu are importanţă. Prin maniera oscilantă, subiectivă şi şovăitoare în care a acţionat, INS sau mai bine spus conducerea Institutului se descalifică fără drept de apel„, a afirmat miercuri, într-o postare pe blogul personal, Adrian Năstase.

Potrivit preşedintelui CN al PSD, întrebarea în acest moment este cine va răspunde pentru această situaţie, în condiţiile în care o parte a populaţiei a comunicat recenzorului CNP-ul, iar o parte nu a făcut acest lucru şi ce relevanţă mai are acest item.

Când astăzi legea se aplică, iar mâine nu se mai aplică, la ce ne mai trebuie lege? Când facem o bază naţională cu CNP-uri la mai puţin de un an până la alegeri, de ce mai facem alegeri, ca să simulăm competiţia, ca să-i legitimăm pe cei care fraudează votul? Iată unde poate duce această alba-neagră cu legea, cu statul de drept şi cu democraţia! În tot acest haos ce aduce tot mai mult o stare anomică, atât la INS, cât şi la Guvern este linişte. Nimeni nu îşi dă demisia, nimeni nu oferă nicio explicaţie. Democraţia arată bine în vitrină!„, a mai spus Adrian Năstase.

Potrivit unui comunicat de presă al INS, „colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011”.

Reprezentanţii INS susţin că în mass-media au apărut interpretări distorsionate privind acest subiect. Sâmbătă, 22 octombrie, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Vladimir Alexandrescu, declarase că nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă.

Marţi oficiali ai INS au precizat că declaraţia a fost greşit interpretată, iar prezentarea CNP-ului este obligatorie.