Adrian Porumboiu: „Retailerii au adaosuri de peste 90%. Cine impozitează taxele de raft?”
Adrian Porumboiu, proprietarul grupului de firme Racova, cu afaceri în agricultură şi industria alimentară, acuză marile lanţuri de magazine că vor să compenseze reducerea preţurilor la alimente, anunţată de la 1 iunie în contextul scăderii TVA, prin majorarea taxelor de marketing. Omul de afaceri crede că populaţia nu va beneficia astfel de scăderi de preţuri de până la 12%, aşa cum au anunţat comercianţii şi unii procesatori. „Eu cred că preţurile vor rămâne aceleaşi pentru că retailerii ne cer taxe mai mari, noua producătorilor. Eu vând produse lactate către Kaufland unde trebuie să plăteşti 8 taxe care însumează 90% din preţul final al produsului. După ce s-a anunţat reducerea TVA, ne-au trimis notă că mai vor 7%”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu. Potrivit acestuia, situaţia este întâlnită în toate reţelele de hipermarketuri. „Câte impozite se plătesc din acest adaos comercial de 90%?”, se mai întreabă retoric Porumboiu, care crede că este vorba despre miliarde de euro neimpozitate care se repatriază în ţările de origine ale respectivelor reţele.
„Diferenţa de preţ de la fabrică la hipermarket este 90%. Este o umilinţă totală”, mai spune Porumboiu, care nu se gândeşte însă să renunţe la contractele cu hipermarketurile. „Nimeni nu are curajul să se ia de hipermarketuri”, mai crede omul de afaceri.
Porumboiu este proprietarul Ilvas SA, producătorul brandului de lactate VIO, sub umbrela căruia se comercializează lapte ,unt, brânzeturi, smantână, iaurt, lapte bătut şi sana. Fabrica Ilvas este cea mai mare unitate de procesare a laptelui din Vaslui şi procesează în momentul de faţă în jur de 30.000 de litri pe zi. „Noi procesăm numai de la fermele noastre şi avem în plan ca anul acesta să extindem producţia la 70.000 de litri pe zi. Capacitatea fabricii este de 100.000 de litri”, a mai declarat Porumboiu. Lactatele VIO sunt comercializate cu precădere prin magazinele proprii, în Moldova.
Ilvas SA a raportat în 2013, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, o cifră de afaceri de 22.8 milioane de lei şi un profit net de peste 210.000 de lei.
„Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România nu comentează contractele de vânzare-cumpărare dintre comercianţi şi furnizori. Aceste contracte sunt confidenţiale. Dacă producătorii se consideră nedreptăţiţi de bugetele de marketing se pot adresa Consiliului Concurenţei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Delia Nica, director executiv AMRCR, întrebată fiind cum comentează afirmaţiile lui Porumboiu.